Opera up to date

Opera up to date

november 2, 2018 Av av Kristina Fröling

Spelar ingen roll hur många uppsättningar som gjorts av operaklassikern daterad 1896 med musik av Georges Bizet. Carmen sjunger långt ifrån på sista versen. Malmö Opera har föreställningen på turné och söndag den 4 november klockan 16 tar ensemblen ton i Tomelilla teaterhall.

Carmen är en av världens mest spelade operor en av de allra mest älskade, trots starten med rasande kritiker. Skandal! Men musiken, med sina starka melodier och passionerade handling, kom att bli känd långt utanför operakretsar. Även den som aldrig satt sin fot i ett operahus kan vissla arian Toreador och känner till den passionerade och frihetsälskande Carmen.

Bizets Carmen är orädd, förförisk och passionerad. Den annars så samvetsgranne José faller pladask. För hennes skull sviker han plikten, glömmer sin fästmö och blir kriminell. Men Carmen är inte beredd att kompromissa med sin frihet. När hon börjar intressera sig för boxaren Escamillo blir José galen av svartsjuka. Så galen att han hellre tar livet av henne än ser henne tillsammans med en annan man.

Carmen var en av de första realistiska operorna som skildrar vanliga människor.  I den aktuella och nutidsanpassade uppsättningen av danska regissören Anne Barslevs poetiska turnéversion tolkas Carmen av den prisade mezzosopranen Emma Sventelius, född och uppvuxen i Lund. Benjamin de Murashkin har gjort den musikaliska bearbetningen och kapellmästare är ackordeonisten Ida Løvli Hidle.

Mer info hos tomelillariksteaterforening.se

Foto: Malin Arnesson.