På hjul för hela livet

På hjul för hela livet

november 29, 2016 Av av Kristina Fröling

På väg mot Paris och entré på Champs-Élysées. År 2017 kan det vara Madeleine Nilsson på bilden! Foto: Thomas Nørremark.

Resan mellan Malmö och Gärsnäs med bil är rutin för Madeleine Nilsson. Men från den skånska storstaden till Paris är det ett annat race som gäller. Särskilt när den ska göras på cykel och i juli 2017 är hon en av dem som ska trampa sträckan för att samla in pengar till Barncancerfonden.

Solen gör sitt bästa för att överglänsa adventsljuset inne på Norrmans konditori i Gärsnäs. En självklar träffpunkt för både bybor och besökare. Som det är för Madeleine Nilsson.

– Jag är född och uppvuxen här men jag bor i Malmö och jobbar i Borgeby på Hushållningssällskapet. Och jag kommer hem till Gärsnäs ungefär var tredje vecka.

Under våren kanske hon lämnar bilen i Malmö och tar cykeln i stället. För som deltagare i Team Rynkeby måste hon ha 250 mil i benen innan det är dags att styra mot Paris.

– Vi har börjat med styrke- och konditionsträning två dagar i veckan och i april börjar vi med utomhuscykling.

Att delta i Team Rynkeby innebär att man deltar för en god sak, och för att utvecklas som person. Både sportsligt och socialt.

– För mig har det redan betytt jättemycket. Jag har klivit utanför min comfort zone och fått nya kontakter och vänner. Och att bidra till att samla in pengar till Barncancerfonden är en stor och viktig sak.

rynkeby-1

– Att få cykla till Paris och samtidigt göra en insats för Barncancerfonden är stort, säger Madeleine Nilsson

Cyklister i lag

Medan det för Madeleine Nilsson blir premiär cyklar Team Rynkeby till Paris för 16:e gången. År 2017 mellan den 8 och 15 juli. Projektet består av 1 700 cyklister och 450 funktionärer fördelade på 44 lokala lag från sex länder med Sverige (13 lag), Danmark (18 lag), Finland (6 lag), Norge (5 lag), Färöarna (1 lag) och Island (1 lag).

Team Rynkebys främsta syfte är att samla in pengar till barn med cancer och deras familjer. Rynkeby Foods A/S står för alla centrala projektkostnader och det innebär att pengarna som Team Rynkeby samlar in i varje land oavkortat går till den lokala barncancerorganisationen i respektive land. I Sverige går de insamlade medlen till Barncancerfonden. År 2016 samlade Team Rynkeby in drygt 84,1 miljoner kronor till kampen mot barncancer i Sverige, Danmark, Finland, Norge och Färöarna – varav 18,9 miljoner kronor gick till Barncancerfonden i Sverige.

Från idé till verklighet

Det hela började år 2001 med en idé från en anställd på Rynkeby. Varför inte cykla till Paris för att samla in pengar till barn med cancer? Elva cyklister fick ihop 38 000 kronor som skänktes till den lokala barncancerfonden och därmed var en tradition född.
I dag är Team Rynkeby-fonden en självständig välgörenhetsorganisation där Rynkeby är huvudsponsor. Rynkeby täcker alla administrativa kostnader, och därmed kan alla insamlade pengar oavkortat gå till de barn som drabbats av cancer. Både via forskning och aktiviteter.

– Behovet av pengar till forskning är stort och viktigt. Men det behövs också till stöd för drabbade barn och deras familjer. Vi i teamet bidrar till att barnen får komma ut på aktiviteter och att livet, medan de är på onkologen i Lund, kan bli lite lättare.

rynkeby-3

Genom insamlade medel får barn möjlighet att till exempel gå på hockey och se Malmö Redhawks.

Skolloppet engagerar eleverna

På Madeleine Nilssons lista över saker att göra står bland annat att kontakta skolorna på Österlen inför Skolloppet torsdag den 7 april. Det är tredje gången som Skolloppet genomförs på skolor i Norden och år 2016 deltog 107 000 elever från 336 danska och svenska skolor i Team Rynkeby Skolloppet. Eleverna samlade in totalt 18,7 miljoner kronor till kampen mot barncancer.

Eleverna som deltar i Skolloppet har möjlighet att samla in pengarna till Barncancerfonden genom att ingå mikrosponsoravtal med familjen, vänner och lokala näringsidkare.

– De uppmanas att skänka ett mindre belopp för varje varv eller kilometer som den enskilda eleven springer under loppet. Alla svenska bidrag går oavkortat till Barncancerfonden.

Läge att byta sport

Efter en korsbandsskada valde Madeleine Nilsson att lägga fotbollsskorna på hyllan.

– Nu håller jag på med En Svensk Klassiker och har Vasaloppet kvar. Jag fastnade extra mycket för cyklingen eftersom det är en fantastisk sport. Den är både social och skonsam för knäna.

När hon kom i kontakt med Team Rynkeby såg hon det som ett bra tillfälle att både få cykla till Paris och bidra till Barncancerfonden. Men hon var inte alls säker på att bli uttagen.

– Jag blev jätteglad över det positiva beskedet. Cykling är jättebra för kroppen och att dessutom få vara med och cykla för en god sak är stort.

Upplevelsen kostar också en rejäl peng och varje deltagare står själv för samtliga av sina kostnader för utrustning, mat och uppehälle.

– Men det kommer att vara värt varenda krona och i det här projektet är alla vinnare.

Och medan träning inför färden till Paris pågår jobbar deltagarna i teamet med insamling av de pengar som bidrar till att också barn som drabbats av cancer får vara barn så mycket som möjligt. Både hemma med familjen och på sjukhuset.

rynkeby-6

– Hjälp oss att hjälpa barn som drabbas av cancer och deras familjer. Tillsammans gör vi skillnad, uppmanar Team Rynkeby Malmö.

 

Save

Save

Save

Save

Save