Kristina Frölings blogg

Kristina Frölings blogg

september 28, 2016 Av av Kristina Fröling

applen-stories-1Årets äppeltavla lockade som alltid tusentals besökare till Kivik. Och nog spelar äpplet an på många strängar i historien och litteraturens värld. Så som det gjorde för Kristina från Duvemåka, hela vägen till det Nya Landet.

Älskade äpplen – kära kärnvärden

Kristina från Duvemåla visste vad hon gjorde när hon packade ned några kärnor från ett astrakanäpple. Kärnorna kom från ett av äpplena som hon plockat från sitt äppelträd, det älskade trädet som måste bli kvar i det Gamla Landet. För att forsla det över Atlanten i skeppet Charlotta af Karlshamn som skulle ta dem till det Nya Landet var så klart ogörligt. Hur allt skulle komma att bli, långt där borta på andra sidan havet hade Kristina inte en aning om. Visst hade Karl-Oskar ordat länge och väl om allt det bördiga, generösa och goda som väntade dem så snart skeppet lagt till vid The Big Apple.
Men Kristina kände oro och äppelkärnorna i kappsäcken skänkte trygghet. Och efter mycket möda och stort besvär kom kärnorna i jord och äppelträdet kom att bli Kristinas länk till Sverige. För på den tiden visste ingen någonting om Facebook och att Jobs skulle döpa sin förstfödda Apple om ungefär hundra år.

Hundra koll på hur det går till att odla äpplen hade inte Vilhelm Moberg när han lät Kristina ta med kärnor från astrakanäpplet för att stoppa ner i jorden. Äppelträd börjar med äppelfrön och den som stoppar kärnor i jorden får äpplen av obestämd art. Men vad gör det? Ingen har rätt att skriva Moberg på näsan för den lilla kunskapsluckan och utan hans verk vore landet fattigt. Och över tiden lät han Kristina och Karl-Oskar leva på relativt grön kvist och trädet fortsatte att leverera äpplen av typ Astrakan.
Kristina från Duvemåla hamnade i modern tid i händerna och tangenterna på Björn & Benny och in real life blev guldet mer till matjord än till sand. Vilken hit!

Doktorn har rätt. Ett äpple om dagen skriver han på receptet och i musikens värld frodas äpplen. På Youtube finn de mest underbara versioner av ”Apple Blossom Time”. Jack Scott! Vera Lynn! The Andrews Sisters! Som också varnar: ”Don´t go under the appletree”.
Det har de rätt i för det gäller att se upp. Särskilt i äppelparadiset Kivik på Österlen där äpplena släpper från sina grenar och dunsar ned i marken precis på det sättet som Newton räknad ut att det kommer att göra. Newton hade koll.
Äpplena i Kivik blir till guld i små fina flaskor. Must och cider. Chutney, pajer och desserter.

Kanske var det på Österlen allt började? Var det så att Eva hann plantera några äppelkärnor öster om leden innan hon och Adam fick bita i det sura äpplet och lämna Edens lustgård i Paradiset?
Hade Eva stått emot och inte smakat på äpplet hade ingenting hänt. Ingen kunskap hade förts vidare. Det hade varit synd.
För av det där felsteget med äpplet har ändå kommit en hel del gott. Såsom calvados till espresson och som guldägg till reklambranschen. Inte heller hade Kristina fått med sig något kärnvärde till Minnesota.
Så hade heller inte årets äppeltavla i Kivik kommit till. Det hade varit tråkigt. Inte minst för de i runda slängar 35 000 äpplen som konstnär Emma Karp Lundström har använt för att skapa bilden av äppelodlingen. Allt skapat från grunden i paradiset Österlen.

Byggt från grunden är också vårt nya mediahus med sajten Skånesydost.nu och med den vill vi plantera och odla det vi själva ser som kärnvärden, värda att utveckla, här på Österlen.

Välkommen att vara med oss!

Kristina Fröling

appeltavlan-2016

ÄPPELTAVLAN 2016 FAKTA

Konstnär: Emma Karp Lundström
Tavlans storlek: 108 m2
Antal äpplen: cirka 35 000 stycken
Antal spik: cirka 50 000 stycken
Vikt: cirka 3 ton
Äppelsorter: Summerred, Amorosa, Discovery, Signe Tillisch, Röd & Gul Gravenstein, Alice, James Grieve, Katja, Cox Pomona, Piros och Sunrise.

 

 

Save

Save

Save

Save