Överlyckad turnékväll på Drakamöllan
I köket har TakeOver tagit över och allt är klart för att ta emot kvällens 50 gäster. Lena Stålhammar, Drakamöllan, har allt under kontroll.
Take out är sedan länge vardagsmat medan TakeOver spelar i högsta divisionen. I krog för krog tar ett gäng professionella, kvinnokockar tillfälligt över kök med fine dining. Efter turné i storstadsdjungeln var det i lördags dags för Drakamöllan.
I lördags förmiddag satte sig Titti Qvarnström i bilen och från västra Skåne styrde hon mot Österlen. I packningen hade hon några få råvaror, lite egen utrustning och sin förväntan på en session av matlagning tillsammans med fyra framgångsrika kockar. Med sig hade hon också, som alltid, sin stjärna i Guide Michelin. Som kökschef på Bloom in the Park, Malmö, är hon den enda svenska, kvinna som utmärkts med den åtråvärda utmärkelsen.
Väl framme på Drakamöllan väntade Anna Johansson, Drakamöllans egen kock, Cecilia Vikbladh, matredaktör på Hemmets Journal, Lisa Lönner Pulkkinen, krögare i Vaxholm och Rebecka Almén, kock på Sofiero Slottsrestaurang. Samt Drakamöllans Ingalill Thorsell, Lena Stålhammar och Gustav Jönsson.
Nätverket med kvinnliga kockar är på turné i Sverige. Lisa Lönner Pulkkinen, Anna Johansson, Rebecca Almén Cecilia Vikbladh och Titti Qvarnström tog över hos Drakamöllan i lördags.
Och det var något alldeles extra gott de väntade på. Premiär för projektet TakeOver goes countryside! För fram till i lördags har nätverket TakeOver, med över 150 yrkesverksamma kvinnliga kockar inom den högre gastronomin, verkat enbart i storstädernas krogar.
Nätverket startades för två år sedan och drivs av kockarna Linn Söderström och Lisa Lönner Pulkkinen, som tröttnat på den valda sanningen att de fina köken är de manliga kockarnas revir och värld. Succén att ta över en krog för en, eller några kvällar, blev omedelbar. Fortsättning följde och sedan Ingalill Thorsell tänkt ett extra varv hamnade turnén på Drakamöllan.
Så var det efter lördagens timmar av hackande, kokande, skalande, bakande, bräserande, confiterande, stekande och kokande samt pureande av lokala råvaror, dags för var och en av kvällens kockar att presentera sina rätter.
Först ut till de 50 väntande gästerna i matsalen var, efter brödbricka med rilette på gris, Anna Jansson med bakat ägg med ramslöksemulsion, krispig och bränd lök med brynt smör och hasselnötter. Nästa kvinna var Titti Qvarnström som presenterade pilgrimsmussla med blomkål. Följd av kvällens största innovation à la Cecilia Vikbladh: vegetarisk kalops på seitan med skånska smaker av potatis, beta, morot, lök samt raps. Från djurriket kom Lisa Lönner Pulkkinens fasanlår från Widtsköfle med confiterad variation av kålrot, kittost och inlagda bär. Sist, men inte minst, Rebecca Alméns späda rabarber i symfoni med yoghurtglass, mandelkaka med brynt smör, citron och creme av vit choklad.
Allt serverat med utvalda viner, hanterade av Drakamöllans Gustav Jönsson som för kvällen fick se fem kvinnor ta över spis och kallskänk. Inga problem med det!
Överlycklig var också Ingalill Thorsell när det som avrundning var dags att tacka både kockar och gäster. Hon hade dessutom dubbel anledning av vara överlycklig, nöjd och glad. Vid fredagens näringslivsgala i Tomelilla tog hon emot priset Årets landsbygdsföretagare med motiveringen
”Ingalill Thorsell får priset som årets landsbygdsföretagare för att framgångsrikt, och under många år, ha drivit musikevenemang, hotell och restaurang som satt Tomelilla på den gastronomiska kartan. Hon har visat att landsbygden är en framgångsfaktor, och en del av den totala upplevelsen man erbjuder”.
Och vad kan väl passa bättre för proffskockarna än att ta över en krog på landet? Just där råvarorna odlas, växer och frodas.
– Österlen är underbart och det är alltid härligt att komma hit. Om inte förr så blir det i juni igen på Skånes Matfestival. Säger Titti Qvarnström.
/Länk till Drakamöllan/ /Länk till TakeOver/