Grävande journalister odlar sin trädgård

Grävande journalister odlar sin trädgård

juli 28, 2017 Av av Kristina Fröling

Valet var ett och alternativen två. Gotland eller Österlen? Det slutgiltiga svaret fanns i Borrby, och utan livlina och betänketid slog de till. Sedan sex somrar tillbaka stortrivs Susanna Popova och Johan Hakelius i huset, i trädgården och med livet på landet.

Nära havet var inget önskemål. Hellre mitt i myllan bland sådd och skörd samt däremellan gödsling. Något som inte får Johan Hakelius att rynka på näsan. Tvärtom!

När ordbrukaren möter jordbrukaren uppstår i stället bästa samförstånd och en god historia att bevara.

Bonden: ”Är lukten av gödsel störande?”
JH: ”Nej, det luktar pengar”
Bonden: ”Men det är ju inte dina pengar”.

Case closed och inga konstigheter.

Helt klart är att journalistparet Popova-Hakelius valt rätt plats på jorden för sitt sommarboende. Som inte alls är begränsat till just den del av året då solen ska skina över både lediga och verksamma som för bofasta och besökare. Huset, eller mer rätt, gården i Borrby är ett alternativ året om. Även om det under vintern, vår och höst får bli lite kortare besök.

Närvaro i Stockholm är ett måste för dem båda. För Susanna Popova som vikarierande ledarskribent på Svenska Dagbladet och för Johan Hakelius som chefredaktör för Fokus. Samt mycket annat som står på göralistan för författare, journalister, debattörer, föreläsare, krönikörer och redaktörer. Båda kända för vassa pennor med fri rörlighet mellan humor och allvar i stort som smått. Däribland en krönika med byline Johan Hakelius från tiden på Aftonbladet, spetsad med Prosecco, halmhattar och linnekostymer. Samt lusten att krama en lokalt drejad kaffekopp under en morgonstund på kökstrappan.

Lokalt, så det förslår, och med hög grad av igenkänning för det som är Österlen om sommaren. Men det är i verkliga livet enbart en del av paret Popova-Hakelius liv i sydöstra Skåne.

Sedan fyra år tillbaka är Susanna Popova, tillsammans med Marianne von Baumgarten och Peter Bodén, ett av namnen bakom Borrby Bokdag. Som programansvarig ser hon med glädje tillbaka på årets bokdag och stämningen inne på Antikvariat Hundörat.

– Det var fantastiskt roligt att så många uppskattade det och ville komma. Som alltid blev det roliga samtal mellan publik och författare, säger Susanna Popova.

Planer finns också inför Österlen lyser och att där uppmärksamma barnböcker och att engagera skådespelare som läser för barn.

– Ett arrangemang, Barnens Bokdag, som har fungerat mycket bra under det som numera kallas läslovet.

Böcker är heller inget som saknas hemma hos Popova-Hakelius. Under flera år har Susanna Popova drivit forskningsprojektet ”En kunglig historia” som ska resultera i tre böcker, modell praktexemplar. Som ”The Royal Garden – Identity, Power and Pleasure”, utgiven tillsammans med Kurt Almqvist.

Titeln är minst sagt en gemensam nämnare för Susanna Popova och Johan Hakelius. Kungahus, gärna det engelska och det svenska, och trädgård står högt på intresselistan för paret.

Johan Hakelius lider av anglomani och är besatt av det engelska. Så som i ”Ladies”, ”Döda vita män” och ”Rule, Britannia!”. Och Susanna Popova var under en period chefredaktör för ”Kungliga Magasinet”. Att monarkin spelar en viktig roll för Sverige är utan tvivel för hennes del.

– Det bidrar till att göra Sverige tydligt och här har kronprinsessan Victoria med sin familj en viktig uppgift, säger Susanna Popova.

Också historiskt finns mycket att hämta i ett europeiskt perspektiv vad gäller kunskap och estetik. Som i de två övriga verken från forskningsprojektet där kvinnliga regenter och kungliga palats är i fokus.

Så åter till sommaren i Borrby och trädgården har företräde framför tangentbordet. Efter sex års planerande, grävande, klippande, ansande och odlande är trädgården något att vara stolt över för paret som ser sig som noviser när det gäller att odla sin trädgård. Men visst, något anser de sig ha lärt sig och i det ingår att undvika rabatter som kräver ständig rensning från ogräs. Här blommar rosor, lavendeln är himmelskt blå och i trädgårdens centrum porlar vattnet självklart i fontänen.

– Det är Peter Englander och Lillebeth Nordqvist som ritat och utfört orangeriet och trädgården. Det är alldeles underbart att gå här och plocka med rosorna, följa fikonträdets utveckling och planera för fler träd och buskar, säger Johan Hakelius och låter korgen på armen fyllas av uttjänta rosenblad.

Och vad är väl en bal på slottet för dem som har en trädgård att odla?

hakelius-7-7

– Det är roligt att delta i lokala arrangemang. Även om vi inte kan tacka ja till allt, säger Susanna Popova. Tisdag den 8 augusti talar hon på Gösta Werner museet i Simrishamn.

hakelius-3-3

Storstadsmode som kommer till bättre rätt i trädgården.

hakelius-6-6

– Diskussionen om var Österlens gränser går tycker jag har en viss charm. Det är frivilligt att delta i debatten, säger Johan Hakelius.

hakelius-5-5

Susanna Popova har drivit forskningsprojektet ”En kunglig historia”, finansierat av Axel och Margaret Ax:son Johnsons stiftelse för allmännyttiga ändamål.

 

Save