Hatten på för höga hästar
Falsterbo Horse Show är igång, och enligt SVT finns det lyckligtvis vatten till både hästar och ryttare i värmen. Hett var det också på Grevlunda Grand Prix 2018 i juni och precis som på Ascot i England var hatt på sin plats i solen och minglet.
Det sägs att Drottning Elizabeth älskar den årliga galopptävlingen Royal Ascot i Berkshire utanför London. Så pass att det drar lite i den signifikanta överläppen, modell stel. Men örnkoll har hon på alla omkring, och God save den som inte respekterar det strikta tvånget att bära hatt. Och när starten går är det bäst att hålla hårt i sin dresscode.
Redan 1711 hölls den första tävlingen som kom att kallas Royal Ascot. Det var dåvarande Drottning Anne som själv red ut från Windsor Castle för att hitta den perfekta platsen för en galopptävling. I alla fall enligt Juliet Slot, kommersiell direktör på Royal Ascot. Kungafamiljen bestämde tidigt att “formell klädsel” är ett måste under tävlingen, vilket innebär att hatt ingår i looken. Hattens kulle måste dessutom vara minst tio centimeter i diameter. I det allra finaste området ska kvinnorna dessutom bära knälånga, eller längre, klänningar eller kjolar. “Bare midrift”, alltså bar midja, är strängt förbjudet. För män gäller jaquette och västen är ett måste.
Royal Ascot är, som Falsterbo Horse Show och Grevlunda Grand Prix, event under flera dagar. Den kanske mest exklusiva platsen att ha tillgång till under Ascot är området som kallas The Royal Enclosure, vilket är en stor parkeringsplats. Väntelistan sägs vara 100 år lång för att få en plats här. Och inte främst för att det är smidigt att ha en parkeringsplats nära, utan för att alla gäster har en enorm picknick tillsammans på platsen innan tävlingen drar igång. Den exklusiva galopptävlingen lockar kungligheter, kändisar och societetslejon från hela världen. Men societeten vill inte beblandas med “vanliga dödliga”, därför finns hela 222 privata loger på arenan.
Det får vara hur kungligt fint som helst på Ascot. Men ett Grand Prix på Grevlundagård är ändå bland världens bästa i hästväg. Mer om Grevlundagård finns på www.grevlunda.com
Att vinna ett lopp under Royal Ascot är stort. Varje dag delas elva miljoner ut i prispengar till vinnarna, hästägare och tränare. På Grevlunda Grand Prix är äran precis lika stor och publiken älskade att se vinnarna från Österlens Ridklubb i sadeln på de järnhästar som var en del av prispotten. Grattis Stephanie ”Steffi” Holmén, Peder Fredricson och Shane Carey.
Kungligheterna må trängas på Ascot, men på Grevlunda är det hästarna som är högdjuren. Och visst är Steffi Holmén en drottning till häst. Applåder i massor och ärevarv!
Claear round! Clarence hoppar högre än hästarna på Ascot som håller hovarna på marken.
Hästsporten är fantastisk. Publiken visar uppskattning för de tävlande och respekt för arrangören som här på Grevlunda, Österlen.
Det bästa av två världar – hästar, hattar och layed back. Inge dresscode här, det räcker med förnuft och känsla.
Peder Fredricson och M&M Zaloubet på hemmaplan på Grevlunda Gård. En stor sportsman och en av årets sommarpratare i SR, p1.
Gassande sol och spänning på hög nivå på Grevlunda. Skepparps Vingård levererar hamburgare och bakad potatis och annat gott av lokala råvaror. På Ascots äts under varje event 3 000 humrar och 35 000 knippen sparris går åt som tillbehör.
Hard hat för Peder Fredricson. På söndag ser vi honom på Falsterbo Horse Show.