Nobel smak från Österlen
Nobelfesten är över för i år, men meny går att leva på hur länge som helst. Bildligt talat, alltså. Desserten var skapad av dessertkonditorn Daniel Roos och äpplet Frida spelade en viktig roll för smaken. Och så klart kom hon från Äppelriket på Österlen, och hon fick som karamelliserad sällskap av äppelsorbet, vaniljkräm, kolasås och havresmulor.
Klänningar, diadem och små etikettsbrott är alltid högvilt i medierna när det är dags för Nobelfest. Men det är i köket det kokar av energi, och det är här kockarnas kamp mot klockan sätter sprätt på spänning och förväntningar. Det krävs mycket för att det ska bli rätt, och ytterst lite för att det ska gå fel. I år hade kocken Tom Sjöstedt, för andra året i rad, och Daniel Roos skapat en meny i säsong och där smaker från svenska råvaror stod för paletten. Att menyn också avspeglar den tid den serveras i märktes i huvudrättens komposition och presentation. Här spelade den långbakade högreven andra fiol, medan rotsellerin tog för sig av utrymmet på tallriken.
All respekt för Tom Sjöstedt och Daniel Roos professionalism på högsta nivå! Att leverera gourmetmiddag med tre serveringar till 1 300 personer är också värt ett pris. Nobelmiddagen, och mycket annat gott, finns att boka på Stadshuskällaren som alltid är värd ett besök.
Läs mer och boka Stadshuskällaren StockholmFörrätt: Lättbakad röding med kräftbuljong i krondillslök, lättrökt forellrom, krispig potatis och krasseskum.
Huvudrätt: Bakad rotselleri med kantarellkräm och svampsmör, kålrot med lagerbladskräm och långbakad högrev, oxmärgcrust, rökt kalvsky samt potatis- och purjolöksterrin.
Tom Sjöstedt blev Årets kock 2008 och deltog i Svenska kocklandslaget vid segern i VM i Luxemburg 2006. 2017 tog han fram förrätt och varmrätt till Nobelbanketten och blev den första att föra in en vegetarisk rätt på menyn.
Daniel Roos var under sex år chefskonditor på Operakällaren och tidigare medlem i det svenska kocklandslaget.
Samtliga bilder copyright: Nobel Media AB 2018, Photo: Dan Lepp.