En livsstil i hästväg
Hästarna har alltid funnits i Ann-Margrete Claréns liv. Redan som liten såg hon gracen i den galopperande flocken. Och hon fortsätter att älska scenariot av de betande stona med sina gängliga föl. Alla har de att vara en given plats i många av hennes målningar. Ann-Margrete Clarén har sin ateljé i Simrishamn på Lübeckersgränden, Bergengrenska gården.
Beundran, respekt eller härlig hänförelse – hästar berör och imponerar på ett alldeles särskilt sätt. Så har hästen också sin självklara roll i fina salonger, öppna landskap och arenor i världsklass. En livsstil för både människor och företag som gillar att föra svansen högt så det syns.
De män som styrt och ställt med världens öden genom tiderna har alltid satt hästen högt på piedestal. Richard III så till den grad att han var beredd att byta hela sitt kungarike mot en häst. ”A horse, a horse, my kingdom for a horse!” och från orienten var det någon som tyckte att det bästa en man kan äga är en ”ärbar kvinna och ett fruktbart sto”. Ladies, madamer och kvinnor av rang har heller aldrig varit sena att från ryggen på en ädel springare demonstrera hög svansföring, omgivna av en självklar doft från den fina världen.
I flera kulturer världen över har hästen sin givna orsak och verkan i det sociala och föralldel ekonomiska livet. Hästpolo i Argentina med poloponnies värda sin vikt i guld. Reining i USA på milliondollars quarterhorses och cityslickers draperade på staketet, dressade i Wranglers med pressveck vassa som konkurrensen därinne på arenan. Och så England, that dear old! Inte någonstans har hästen satt så kära hovavtryck i gräs och hjärta som just i England. Tweedens tråd må vara sliten här och där, men på Ascot klingar det alltid i glasen. Jolly good sport! Det finns minst en äldre major i Stoke On Trent som tror att vi inte jagar räv i Sverige för att vi inte har några rävar. Att det skulle vara förbjudet kan väl ändå inte vara möjligt, my dear?
Kungen håller hov
Men visst finns det en lång hästtradition också här i Sverige. Gamle Svartens hovslag tonar lika träffsäkert och välbekant som tonerna ur Bellmans luta – och Karl den XII fann ingen anledning att ta av sporrarna ens när det bjöds till bal på kungliga slott. Och när vaktparaden hotades av nedläggning i värsta sparivertider öppnades privata plånböcker på vid gavel för nu fick det väl ända vara nog!
Hästen har alltså visat sig vara en levnadskonstnär över tiden och trots att arbetstillfällena för hästkrafter inte längre är så stora på vare sig slagfält, riksvägar eller bakom plogen har pålle fått en rejäl renässans. Häst är rätt sätt. En sätt att leva. Häst är lifestyle.
Varför skulle annars Stockholm International Horse Show från år till år fylla Friends Arena till bristningsgränsen? Den 24 – 27 november blir det åter igen en riktig hästfest och en träffpunkt och mötesplats för ryttare och publik och en salong för fyrbenta skönheter från hela världen. Hoppning, dressyr och show i världsklass. Spänning och utmaningar, styrka och elegans. Fart, fläkt och finess. Och från Österlen är Peder Fredricson med och fajtas med de totalt 18 hoppryttare som gör upp under flera olika hoppklasser.
Hästen och ridsporten besitter värden och representerar en livsstil som passar vissa företag i näringslivet som handen i handsken och laddar produkter och varumärken med ett tydligt mervärde. Även om det kanske var en stundens ingivelse, mer än ett strategiskt val, av Malin Baryard att i karriärens begynnelse rida i raffset i en maskeradhoppning så ledde det i alla fall till ett häftigt sponsorkontrakt med klädjätten som sannolikt tidigare inte drömt om ett sådant grepp i sin marknadsföring. Men som passade på att låta sin profil sola sig i glansen av ridsportens värden.
Äter som en häst
Tillika borde den del av näringslivet som representeras av svenskt jordbruk vädra morgonluft i det växande hästintresset. Under de stora tävlingarna i Friens Arena, Stockholm, och i Scandinavium i Göteborg mumsar de hundratals hästarna som är på plats i sig hö, havre och andra delikatesser av en kvantitet som satt i ett vidare perspektiv borde betyda klirr i kassan för svenska bönder och lantmän. Hästnäringen marscherar raskt framåt och omsätter idag mer pengar än flera av de traditionella näringsgrenarna inom jordbruket och ”ridturism” förväntas locka allt fler besökare.
Vilken anledning man än har att besöka stora hästevents är skälen många. Upplevelsen av förstklassig ridkonst eller känna spänningen under sista omgången i hoppfinalen när översta bommen darrar utan att ramla ner. För att knyta relationer för dagens och framtiden affärer. För att snurra ett glas champagne eller två under flyktigt samtal i VIP-rum eller i en bar – just som på Ascot. Eller för att shoppa nåt dyrt och snyggt i hästväg för den riktig rätta garderoben. För att umgås och träffas. För att ses, synas och bli sedd.
Men det är också kärleken till hästen som visar vägen till Friends Arena dit publiken kommer för att hylla hästen och njuta av livet.
Själv tycker jag att Richard III hade gjort en finfin affär om han bytt sitt kungarike mot en häst. Men här i sydöstra Skåne behöver ingen gå över Verkeån efter vatten. För den som sitter till häst en tidig morgon och ser solen gå upp över Österlen – den är både kung och drottning på en och samma gång!