Barocken svänger på Christinehofs slott

Barocken svänger på Christinehofs slott

augusti 8, 2017 Av av Kristina Fröling

Innan rock, jazz och pop kom att dominera musiken speglade barockmusiken tidens strömningar. Och visst lever den än idag. Fredag den 18 augusti gör ensemblen New Eyes ett exklusivt gästspel på barockslottet Christinehof.

Säg barockmusik och Johan Sebastian Bach är ett namn bland de tio i topp. Han var inte enbart en av de stora kompositörerna, han stod också för det som i mycket är kännetecknet för jazz.

– Han var en stor musiker som också kunder konsten att improvisera, säger Nils Landgren.

Han ser mycket fram emot att göra gästspelet på slottet tillsammans med sopranen Jeanette Köhn, Jonas Knutsson sopran/barytonsax och Johan Norberg, gitarr samt Eva Kruse, kontrabas,

– Fasaden är den samma, men innanför dörrarna har det hänt mycket i salonger och gemak sedan kulturföreningen Christinas Wänner flyttade in.

Barockens kompositörer var mycket inspirerade och påverkade av de som ledde landet just då. I bland annat Italien och Tyskland var den största makten kyrkan och då var det den som beställde musik av tonsättarna.

Men världsberömda trombonisten Landgren har inte för avsikt att hålla sig strikt inom ramen för barockens musik.

– Vi kommer att tillföra en del nygamla grepp på den klassiska musiken. Och slottet är en perfekt inramning för att sticka ut lite utanför de traditionella tolkningarna.

Konserten börjar klockan 19.00.