Fler kockar i Sanna Töringes kök

Fler kockar i Sanna Töringes kök

november 18, 2016 Av av Kristina Fröling

På söndag, 20 november, är Sanna Töringe hos Karl Fredrik på Eklaholm och presenterar sin senaste bok och berättar om olivoljor.

Tänk bort grädde, prova pecorino till pastan och välj rätt olivolja. Svårare behöver det inte vara för den som har koll på kastrullerna och kan sina råvaror. Nu delar Sanna Töringe med sig av sin kokkonst hemma i köket på Österlen och därifrån är det aldrig långt till Italien.

I taket hänger en fläta vitlök tillsammans med en knippe chili på tork. Några skålar och fat, modell Medelhavet, väntar på fyllning. Ett väggur av äldre datum viskar tick-tack och utanför fönstret latar sig eftermiddagen i väntan på kväll. Men innan det är dags för husets ägare att chilla i soffan väntar många timmars arbete vid datorn och med papper och pärmar som sällskap.

– Det blir mycket administration i min vardag. Inte lika roligt som att skriva, laga mat och hålla på i trädgården. Men det ingår och det är viktigt att hålla ordning och reda, säger Sanna Töringe.

För dagen har hon också den kommande lördagen att förbereda och planera inför. Och som så ofta i Sanna Töringes liv är det något nytt på gång och snart kommer väggklockan få spela andra fiol. När tio matglada kursdeltagare samlas där vid vitlöken, faten och olivoljan, kommer köket att fyllas av ivriga röster och mycket skratt.

– Vi brukar alltid ha väldigt roligt på mina matlagningskurser och jag hoppas det kommer att bli så den här gången också.

kanna

Nu blir det matlagningskurs också hemma i köket på Österlen.

Många kurser i Italien

Hur många kurser hon har genomfört är onödigt svårt att hålla räkning på. Men många har det blivit i södra Italien, sedan hon och hennes man Anders för nio år sedan köpte huset i Apulien.

– Men nu vill jag prova att ha kurs här på Österlen. Kursen blev snabbt fulltecknad efter att jag lagt ut informationen på facebook.

I köket kommer också Flavia Giordano, absolut expert på att kavla pasta, att bidra med kunskap.

– Pasta kommer så klart att stå på schemat och menyn, och vi kommer att laga mat på det sätt som görs i södra Italien. Mycket grönsaker och smaker från örter och olivolja.

Och som en av hörnstenarna i den italienska maten är olivoljan given i Sanna Töringes liv, mat och böcker. Dels genom de sex egna olivträden på gården i Apulien som genererar oliver för husets egen konsumtion av olivolja. Men också för import och försäljning via webbshopen där leverantörerna är nogsamt utvalda.

– Jag tar hem de oljor som smakar allra, allra bäst. Jag känner de producenter jag handlar av, jag vet hur Gino, Rossana, Francesco och Guiseppe sköter sina marker, jag har hört deras historier, vandrat genom deras olivlundar och beundrat deras gamla knotiga träd.

Allt är inte vackert

Och det var just där bland gamla knotiga träd, små citroner gula och dofterna från blommor och hav som Sanna Töringe och hennes man en dag hamnade. Av en ren slump, som så ofta sker i livet för dem som inte styr och ställer sina steg efter eget och nogsamt ritat mönster.

– Vi satt på ett café och kom i samspråk med en man. Vi berättade att vi kanske sökte ett hus och så klart blev det som i en film. Han kände den rätta personen och en mäklare dök snart upp och sa att han hade just det vi letade efter. Och våra pengar räckte, som av en händelse, precis till den gamla ruinen från en gammal lada av sten som han visade oss. Vi gjorde affär och renoverade.

Historien har Sanna Töringe berättat många gånger och den finns i två varianter. Den lätta, den enkla och något romantiska. Med ljuden, dofterna och bilderna.

Den kan också beskriva det mindre attraktiva Italien med arbetslöshet, fattigdom och misär. Prostitution, korruption och maffiastyrt fiske.

Allt det där nämner hon i sin bok ”Citroner och rosmarin i mitt kök”. Samt vad det innebär av slit, släp och ekonomisk oro att renovera en gammal ruin i södra Italien.

Glädjen störst av allt

Men det är ändå glädjen som dominerar. Det enkla liv som går att leva i södra Italien, längst där nere på klacken. Där det är lätt att hitta de goda grönsakerna, den bästa olivoljan och de grönskande örterna.

– Och så vänskapen med de människor vi lärt känna. Som har så mycket att berätta och så stor kunskap att bjuda på.

Kunskapen delar hon sedan med sig av i sina matlagningskurser. I ett Palazzo Bacile i den lilla byn på östra sidan, långt nere i Salento, i södra Apulien.

– Nästa år blir det fjärde året som vi lagar mat tillsammans på det här fantastiska stället. Det är fortfarande lika roligt, med dagar och kvällar fyllda av äventyr.

Matlagningen är bara en del av veckan, men en rolig del. Maten här är lätt, hälsosam och underbar, med de bästa råvaror man kan tänka sig: massor av skaldjur, frukt, ost, grönsaker och baljväxter. Men det finns förstås kött också.

Gamla tanter kan!

Den som vill se Rom som aldrig förr har en unik möjlighet att följa med Sanna Töringe till tanterna i Trastevere. Där, i Trasteveres gränder, får man smaka på den äkta romerska maten. Som saltimbocca alla romana, carciofi alla giudia, puntarelle, spagetti cacio e pepe, bucatini all’ amatriciana, crostata med hemmagjord marmelad och mycket mer. Klart roligt!

Just roligt är Sanna Töringes drivkraft i både näring och liv.

– Jag håller på med saker för att det är roligt. När det inte är kul längre, då lägger jag av.

Och så är det en sak till. Det ska helst inte vara så komplicerat att ha det gott och roligt. Som att laga en pasta med spagetti, lite av det välsaltade vattnet som pastan har kokat i. Och så i med riven pecorino från fåren som betat under solen i södra Italien. En sak till bara: några stänk olivolja. Av den absolut bästa som finns, så klart.

oljan

– Olivolja är en stor glädje i livet. Precis som att kunna vara både i Italien och på Österlen, säger Sanna Töringe.

 

Save

Save

Save

Save