Goda grannar för gemensam sak och smak
Livet på landet blir så mycket bättre med god grannsämja. Och i Glivarp blev det full pott redan vid första mötet. Nyinflyttade Malmros på Glivarpagården och Traubes i gården bredvid fann varandra direkt – en amuse-bouche som gav omedelbar mersmak.
Med sig från Västerås till Österlen hade Malmros med sig en älgkalv. Den klarade resan i septembervädret fint och sedan har den, bit för bit, försvunnit från frysen på Glivarpagården. Den syntes bland annat till i grytan som Malmros serverade vid sin house warming för byns invånare i oktober. Bland dem fanns Walter och Marie Traube.
En lika god som stor överraskning för de matintresserade och nya ägarna av Glivarpagården bed & breakfast.
– Fantastiskt! Vi hade planerat för att erbjuda konferenser, möten och andra arrangemang där mat är en viktig del. Och så visade det sig att vi har en stjärnkock som granne, säger Bosse Malmros.
Två gånger stjärna i Guide Michelin och en guldmedalj från Gastronomiska Sällskapet 1990 för ”utomordentliga insatser för den svenska matkulturen” går inte av för hackor. Och Operakällaren, Stallmästargården och Grappe d´Or samt Leijontornet är bara smakprov från hans fullmatade cv. Walter Traube behöver inte sikta på fler utmärkelser. Sådant ser han som klart.
Att Walter skulle komma att välja kockutbildning efter den obligatoriska skolgången, det visste han tidigt.
Det var på något sett helt naturligt för honom som vuxit upp nära matens ursprung. Hemma på gården slaktade man själva, man bakade och äggen kom från de egna hönsen.
Efter tre år på kockskolan var Walter Traube godkänd och klar. Första resan gick till Schweiz och i tre säsonger lagade han mat till den skidande överklassen i Gstaad. Sedan vidare till München och mästerkocken Eckerhart Witzigmann.
– En av fyra i världen som fått utmärkelsen ”Århundrades kock” och som 2007 installerades som Professeur de Cuisine vid Restauranghögskolan i Grythyttan.
Han var också en god läromästare som uppmuntrade Walter Traube att vidga vyerna. Stockholm och Operakällaren nästa och de planerade sex månaderna blev fem år.
I Tore Wretmans och Werner Vögelis skola gällde nya bollar jämfört med Witzigmann. 600 gäster istället för 70. Men också kortare arbetsdagar, raster och medbestämmande. Inte helt i Walter Traubes smak, men han antog ändå erbjudandet om köksmästaruppdraget på Stallmästargården. Ett kort uppehåll under året 1979 följdes av vidare spisning på Grappe d´Or där Gunnar Forssell utvecklades det nya, franska köket via storsatsningarna Martini, Valentino och L´Escargot. En av de fyra första restaurangerna i Sverige med stjärna i Michelinguiden och året var 1984.
Nästa stjärna tände Walter Traub på Leijontornet i Gamla stan. När stjärnkocken vill satsa ännu högre sade ägarna nej. Det räckte som det var! Men inte för Walter Traube som tackade för sig och gick vidare. För Marie Traube ville till Österlen.
Med nästan lika stor drivkraft som en gång gjorde att hon slutade vara fröken Ohlander och blev fru Traube. Vilket hon bestämdes sig för redan när de möttes på Café Opera för första gången.
Gården i Glivarp köpte de år 2005 av konstnärinnan Ulla Wiotti och efter mycket arbete var allt mise en place för att hälsa gäster välkomna till bords. För temakvällar, middagar med tre rätters meny och större sällskap. Numera också hos paret Malmros på Glivarpagården. Ett samarbete som är ett absolut win-win.
– Det är fantastiskt att vi kan erbjuda våra gäster både lunch och middag i stjärnklass. Och att vi samtidigt själva får lära oss massor av Walter. Han delar generöst med sig av sin kunskap och han rättar oss gärna innan vi gör fel. Och det gillar vi, säger Carola Malmros.
Med andra ord är det en yttring av god stämning och samarbete när mästaren Traube ber novisen vid spisen att hålla sig på sin planhalva i köket. Dags att servera!
– Jätteroligt att samarbeta med våra nya grannar på Glivarpagården! Walter Traube har också ansvarat för många privata och offentliga middagar hos prins Bertil och prinsessan Lilian.
– Skruva ner värmen! Walter Traube delar gärna med sig av sin kunskap till Carola Malmros.
Från Glivarpagården är det bara ett par hundra meter hem till Traubgården.
En amuse-bouche klar att servera till konferensgästerna.
Hemsida Glivarpagården> Hemsida Traubgåden>