Huskvarnas hotellhöjdare
Högt läge med utsikt över Vättern och perfekt för ett stopp på vägen mellan Skåne och Stockholm och tvärtom. Ägarparet Ullmark och Norrman kan konsten att driva hotell, och vi ger Slottsvillan i Huskvarna full pott i poäng.
Också Wilhelm Tham ska ha pluspoäng. När han som disponent för Huskvarna Vapenfabrik lät bygga sin tjänstebostad gav han arkitekten Fredrik Sundbärg uppdraget att hålla i pennan. Året var 1896, och den engelska arkitekturen för de högre stånden var förebilden. Riktigt så stort och mäktigt som Downton Abbey blev det inte, men gott och väl en magnifik villa som kom att bli hus och hem också för fabrikens kommande disponenter. Vars porträtt följdriktigt hänger på rad i en av salongerna, flankerade och bevakade av sina respektive fruar. Och som var och en i tur och ordning, efter eget tycke och smak, såg till att tillföra någon detalj i villans inredning.
Wilhelm Tham sparade inte på krutet i uppdraget till arkitekt Sundbärg. Familjens nio barn behövde plats att tumla runt i, och det gick förstås åt tjänstefolk för att hålla det stora hushållet i schack. Representation, middagar och möten hörde till livet i såväl vardagar som helger. Och verksamheten på fabriken krävde sitt. Idag tillverkas inte längre vapen på fabriken, men Wilhelm Tham fortsätter att sätta sina spår som en aktad man och medborgare.
Så till nutiden, och än så länge har inte Christian Ullmark och Michaela Norrman några planer på att få sina porträtt målade i olja. Med stort engagemang ser de till att villan rum för rum får tillbaka den 1800-talsmiljö som den representerar. Första åtgärd blev en slottsloppis! Bort med möbler, speglar, vaser och annat smått och gott som smugit sig in under årens lopp och flera ägare. Senast Elin och Mikael Rydberg. Och nya ägarparet Ullmark och Norrman vet vad de vill, och efter flera år i Australien är de taggade till tusen för att erbjuda sina gäster en välkomnande vistelse i Slottsvillan. Allt från bröllop, fester och möten till middag för två. Efter en kväll med croque monsieur på surdeg och gruyère, en god natt i Elisabeths svit och frukost med hembakat bröd, är vi säkra på att de kommer att lyckas. Här snackar vi service!
Klicka på det röda för att se och läsa mer om Slottsvillan
Slottsvillan är ritad efter engelsk förebild. Den magnifika trappan har under åren trampats av herrskap, gäster och tjänstefolk.
Ingen kö till biljardbordet var det just den här morgonen i januari.
Christian Ullmark gillar att ta hand om gästerna och villans 21 rum. Och han gör det sällsynt bra!
Elisabeths svit har en uppdaterat badrum med den rätta känslan av 1800-tal.
Tack för den här gången. Vi kommer tillbaka till Slottsvillan!