Avslagen politik stoppar gårdsförsäljning

Avslagen politik stoppar gårdsförsäljning

september 30, 2016 Av av Kristina Fröling

I regionen finns uttalat behov från flera mikrobryggerier och vingårdar om grönt ljus för gårdsförsäljning av öl och vin. Än så länge är det stopp. Men en promille av hopp väckte ändå riksdagsledamot Per-Arne Håkansson (S), näringsutskottet, när han i fredags besökte bryggmästare Kenth Persson på Österlenbryggarna, Tomelilla.

Avslagen politik stoppar gårdsförsäljning

Riksdagen röstade tidigare ner en motion om att se över möjligheterna till gårdsförsäljning av öl och vin. Tre faktorer fortsätter att sätta käppar i hjulet för ett eventuellt godkännande. I och med Sveriges inträde i EU för 20 år sedan gavs Sverige dispens för Systembolagets monopolställning och därtill kommer argumenten som värnar om folkhälsan samt den faktor som kanske är svårast av alla att rå på. Enligt Per-Arne Håkansson handlar det om allmänhetens lojalitet gentemot Systembolaget.

– Det finns en tradition som gör det svårt att ändra på regelverket i just den här frågan.

diskusion

Besökare vill gärna köpa med sig ett par öl från Österlen när de besöker bryggeriet. Politikerna är rädda för konsekvenserna. Riksdagsledamot Per-Arne Håkansson (S) i diskussion med Kenth Persson, bryggare.

Svårt att påverka

Under många år har Kenth Persson bearbetat Systembolagets inköpare för att få med sitt sortiment i varuutbudet. Utan något som helts gehör.

– En enda tjänsteman på Systembolaget har hand om oss små leverantörer. Och just för att vi är små och producerar mindre kvantiteter än de stora bryggerierna har vi inte en chans att komma med i sortimentet.

Från Österlenbryggeriets sida finns heller ingen ambition att växa för att vara med och konkurrera på marknaden.

– Vi gör vårt lokala öl och eftersom vi bor och verkar i en region som i mångt och mycket har vår utkomst i besöksnäringen är det självklart att vi behöver gårdsförsäljningen för att över leva.

Hot mot folkhälsan?

Från politiskt håll anser man än så länge att gårdsförsäljning av öl och vin går rakt emot de som värnar om den svenska folkhälsan.

– Vårt sociala ansvar är prioriterat framför att främja utvecklingen på landsbygden vad gäller jobb och företagsamhet.

Någon hot mot individers hälsa hade Kenth Persson svårt att se i de kvantiteter det skulle handla om för de besökare han har på bryggeriet.

– De som besöker oss vill köpa med sig öl för att de har besökt oss. Den som är intresserad av storkonsumtion väljer nog andra ölproducenter!

Trots argumenten om folkhälsan, och enligt Per-Arne Håkansson, en icke-fråga för allmänheten, kan han som politiker se det som värt att lyfta frågan igen.

– Om det blir möjligt att göra ett pilotprojekt skulle ju det här kunna vara en lämplig plats.

Torgny Larsson, (S) som arrangerat besöket drog också sitt strå till stacken.

– Det är vi lokala politiker som måste jobba på att påverka politiken på riksplanet där besluten sker.

Under tiden fortsätter många i södra Sverige att ta vägen över vattnet och storhandla öl, vin och sprit på Bordershop. Här är det ingen som värnar om folkhälsan.

Text och bild: Kristina Fröling

sleven

Många vill som Torgny Larsson (S) och Kenth Persson, bryggare, röra om i regelverket för gårdsförsäljning. Men riksdagsledamot Per-Arne Håkansson (S), näringsutskottet, duckade bakom folkhälsa, EU och traditioner.

 

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save