Mjukvaran värmer i hösten
Tova, spinna och väva är lika hett som att sticka och virka. I alla fall för den som har talang, tid och intresse för att skapa vackra och värmande kläder. Agneta Nilsson, Tomelilla, är konstnär och konstslöjdare, som har fingrarna med från alpackans ull till färdig tröja.
Alpackan som gårdsdjur blir allt mer uppskattat, och den mjuka ullen är stort eftertraktad och priset därefter. Någon större vint på handarbetet blir det därför inte tal om. Men det är heller inte anledningen till varför Agneta Nilsson med flera gärna sätter stickar, virkar och väver.
– Det är givande på annat sätt än pengar. Skapandet är roligt och stimulerande hela vägen ifrån att köpa ullen tills att leverera ett färdigt plagg, säger Agneta Nilsson.
Ullen köper hon från Österlen alpacka i Gröstorp, Simrishamn.
– Allt är av absolut superkvalitet. Kulörerna är direkt från djurens egna färger.
Just den breda färgskalan är en finess med alpackaull. Inget annat djur som producerande ull (förutom angorakaninen) uppvisar ett sådant färgspektrum: från svartaste svart till vitaste vitt och däremellan alla tänkbara nyanser inklusive bruna. Det finns 22 basfärger med minst 250 nyanser. Om man alltså är nöjd med det naturen erbjuder och inte är ute efter konstgjorda färger har man ett brett färgspektrum att arbeta med. Men ullen låter sig lätt färgas om det önskemålet skulle finnas.
De flesta uppfödare eftersträvar enfärgade djur, vilket förenklar ullsorteringen efter klippningen. Det finns emellertid också flerfärgade djur och dessa är ett trevligt alternativ om man spinner själv och inte vill ha så många djur.
Efter att djuren klippts i maj blir det omkring tio kilo som sedan fortsätter till Billberga för att bli garn. Där driver Mats Hannander och hustrun Karin lönspinneri på den drygt 300 år gamla Karlsbergsgården mitt emellan Teckomtatorp och Billeberga.
Företaget riktar sig till privatpersoner och företag som vill göra garn, tråd eller annat av sin ull. Det finns ingen försäljning på plats. Alla slags djur som har fiber som passar maskinerna kan han ta emot. Angorakanin, mohairget, leicesterfår, gotlandsfår, ouessantfår för att nämna några. Och inte minst alpacka.
Hittills håller sig Agneta Nilsson mest på Österlen med sina alster. Tiden räcker inte till för mer. Men det kan finnas anledning att lyfta blicken och spana bortåt andra sidan Nordsjön.
– Jag har blivit rekommenderad att kontakta det exklusiva varuhuset Liberty. Känns jättekul, även om jag kanske inte kommer att göra det.
En present i mjukaste ull från alpacka till en liten prins eller prinsessa.
En poncho är en bra och praktiska sak att ha året om. Halsduken är vävd av lin.
Toppa med en höstmössa i mjuk ull från får.