Nya gästgivarna tar det piano i starten

Nya gästgivarna tar det piano i starten

januari 5, 2018 Av av Kristina Fröling

Äntligen! Så kan reaktionerna sammanfattas när det stod klart att Hammenhögs Gästis fått nya ägare. Och det gällde såväl familjen Svanfeldt som de som länge har saknat en samlingsplats i byn. Nu står planering och renovering på programmet inför sommaren.

Någon flygande start är det inte tal om för Lotta och Christian Svanfeldt. Gamla Gästis ska väckas varsamt, och det handlar om att arbeta lugnt och metodiskt för att komma fram till start. Och sedan får det hela växa organiskt, styrt av behov, tillgång och efterfrågan.

– Vi vet vad vi vill, och nu ska vi ägna tid åt att fundera på hur det ska gå till, säger Lotta Svanfeldt.

I det som ska göras ingår bland annat att avsluta det som de senaste 16 åren i Belgien har inneburit. Hus ska säljas, jobb ska slutföras, familjen med sex barn ska flyttas och installeras i nya sammanhang. Två hästar ska också med. Parallellt ska den nya verksamheten smyga igång. Men paret Svanfeldt är inte rädda för att prova nytt, och att flytta tillbaka till Sverige är nu en lika stor chans och möjlighet som det var att 2001 säga ja till jobb i Bryssel.

Medan Christian Svanfeldt ännu håller kvar sitt uppdrag i Europeiska kommissionen måste Svenska kyrkan i Bryssel söka en ny husmor efter Lotta Svanfeldt.

– Det har varit fantastisk roligt och givande att jobba där. Och de erfarenheter jag har med mig därifrån gör att jag känner mig trygg med att driva Gästis. Både vad gäller att organisera verksamheten och att laga bra mat.

För mat kommer det att bli igen på Gästis, och den kommer att bli på Lottas vis. Som, med moderna twist, kan ses som god, riklig och i rätt tid. Den vegetariska trenden ser hon som välkommen och ett bra komplement till kött.

– Vi kommer absolut att ha vegetariska rätter på menyn och även något veganskt.

Med från Belgien kommer också ölens kultur att följa med till Hammenhög.

– En liten tallrik med smått och gott hör till traditionen. Det tror vi kan passa fint här också, säger Christian Svanfeldt.

Själv ser han sig som något av en Basil i Fawlty Towers, sagt med en stor portion värme och humor. Och även om rollen som gästgivare är ny för civilingenjören, som också har doktorerat i innovationssociologi i Frankrike, kommer hans intresse för människor i olika situationer att vara till nytta och glädje.

Livet som gästgivare kommer dessutom att ge plats för de bådas musikintresse. Musik kommer därför att vara en av flera temakvällar när det hela är igång.

– Vi får prova oss fram och se vad som efterfrågas och vad som fungerar. Det vi vet redan nu är att vi ska vara lättillgängliga och att vi gärna välkomnar barnfamiljer säger Lotta Svanfeldt.

Klart är också att det är bed & breakfast som blir det första att starta, och från och med Kristi himmelsfärd är det igång. Öppen restaurang blir nästa moment. Men den som vill ordna kalas, möten eller andra sammankomster innan dess är varmt välkommen att höra av sig redan nu.

– Nu ska vi bara få igång hemsida och Facebook så att vi syns och finns!

Trots att det nya gästgivarparet precis har kommit till sitt nya hem och liv är de på sitt sätt i mål.

– Vi har letat ett tag efter något lämpligt boende i kombination med egen verksamhet hemma i Sverige. Och nu är vi här och vi ska ha kul!

Och just den första dagen på plats i Hammenhög tar Österlen emot med ihållande regn och kraftig blåst. Men efter regn kommer sol och ett skånskt gästgiveri från 1693 står pall för det mesta. Just det är det fina i (k)råksången.

hammenhog-3-3