Slottet kulturlyfter inför Kristi himmelsfärd
Det är kvinnor bakom nästan allt när Christinehofs slott nu vädrar morgonluft. Men för spetskompetensen när det gäller svenskt 1700-tal står Lars Sjöberg, förre intendenten vid Nationalmuseum. Med sitt engagemang i nybildade Christinas Wänner vill han återuppväcka intresset för Sverige som kulturland.
Halka och snöväder var inget hinder för Lars Sjöberg när han styrde mot Österlen inför torsdagens pressträff med Christinas Wänner. För finns det en byggnad värd namnet att rädda, bevara och utveckla, då gör han det.
– Jag är maniskt intresserad av herrgårdar. Och i landets gamla byggnader finns genom byggnadsvård en enorm potential för att göra Sverige till det kulturland det en gång var.
Intresset för svenskt 1700-tal är, enligt Lars Sjöberg, stort på ett internationellt plan.
– De finaste föremålen på de stora museerna kommer från Sverige. Och Sverige kan bättre än något annat land berätta och illustrera hur man levde på 1700-talet.
Mycket är orört och jungfruligt på Christinehof. Unika tapeter, magnifika ekgolv med originalintarsia, liksom de ursprungliga öppna spisarna finns kvar.
Lars Sjöbergs filosofi är att ta tillvara och renovera sådant som håller, men också att komplettera med nyproducerat som görs helt enligt gamla förebilder.
För den manliga representationen i Christinas Wänner står också Carl Piper. Han är stolt och nöjd över att slottet har kommit att finnas tillgängligt för både barn och unga i syfte att öka deras kunskap om naturen.
– Nu är det dags att gå vidare med kunskap om byggnadsvård och att visa vad de starka kvinnorna i släkten har åstadkommit. Jag önskar föreningen Christinas Wänner lycka till och hoppas på framgång!
Bland de starka kvinnorna är Christina Piper i fokus och Christinehof är ett av de slott hon lät bygga på 1700-talet. Följdriktigt är det också kvinnor som har bildat, och står bakom, kulturföreningen Christinas Wänner.
– Christina Piper gäckar oss. Vem var hon? Det är hög tid att vi berättar om slott och kvinnosäten i stället för herresäten, säger Mia Gröndahl och Amber Grimalk, två av upphovskvinnorna bakom Christinas Wänner.
Det är också föreningen som kommer att stå för programmet på slottet under besökssäsongen.
Bland annat kommer Beatrice Järås att, tillsammans med en ännu så länge okänd Carl Mikael Bellman, gestalta Ulla Winblad.
Grevinnan Christina Piper kommer att tolkas av 15 kvinnliga konstnärer under rubriken ”Jag är Christina”.
Kulturföreningen står på två ben. Ett för att lyfta fram Christina Piper och det andra med fokus på Christinehofs slott. Säsongsstarten sker i samband med helgen Kristi himmelsfärd då föreningen tar över programverksamheten.
/Länk till: Christinas Wänner/
1737, tolv år efter att Christina Piper köpt Andrarums Alunverk från Jochum Becks arvingar, påbörjades arbetet med ”Nya huset”. Fortifikationsmurmästaren Georg Mockelten fick i uppdrag att uppföra ett storslaget slott i tre våningar och med två flyglar.