Stjärnklart enligt Karl Fredrik
Julstjärnor är som divor. Vissnar om de inte får uppmärksamhet, och blir sura om de inte får tillräckligt att dricka. Men med rätt treat fortsätter de att glänsa också efter advent. Karl Fredrik på Eklaholm vet hur man gör.
Det är med julstjärnorna som med så mycket annat när det gäller svenska traditioner. De har sitt ursprung från ett annat land och en annan kultur. Just julstjärnan kommer från Mexico och så klart att de har lite svårt att gilla läget i de kalla, nordiska decembermörkret. Men över tid har de blivit en självklar del i startsträckan från advent till jul, och innan det är tomtedags har tusentals exemplar installerats i hus och hem. Och med lite känsla i fingrarna och tips från florist klarar de känsla stjärnorna sig bra. Inför Julstjärnans dag den 12 december bjöd Blomsterfrämjandet in till Katrinetorps Landeri, Malmö, där Karl Fredrik Gustafsson, florist och inspiratör, delade med sig av sin kunskap om julstjärnor. Och inte minst bjöd han på sig själv i en presentation som glänste stort och starkt. Bilderna är tagna av Lina Arvidsson på uppdrag av Blomsterfrämjandet.
Så här säger Karl Fredrik:
Under ett par års tid har vi sett ett lite trevande försök att använda julstjärnor som snittblommor, men nu kommer det brett. Att använda julstjärnor som snittblommor är både snyggt och effektfullt. Det är dessutom smart om du har en julstjärna som börjat tappa blad eller om en gren har brutits av, då kan du recykla krukväxten som snittblommor. De flesta julstjärnor faktiskt inte är så känsliga som många tror. I alla fall inte de stjärnor som håller hög kvalitet och är odlade under bra förutsättningar. Det viktigaste är vattningen, ingen julstjärna gillar vare sig att stå med alltför blöta fötter eller att torka ut. Det enklaste sätter och som jag själv alltid gör, är att doppa julstjärnan snabbt ett par sekunder i ljummet vatten, 1-2 gånger per vecka beroende på hur varmt det är inomhus. Jordklumpen ska inte bli genomvåt, bara snabbt ner och sedan upp igen.
Vita linnedukar, röda och vita julstjärnor, kottar och kanelstänger hör den traditionella julen till och passar den som gillar klassisk stämning. Men så klart måste det inte vara så. Det går lika bra att jobba med andra teman som passar en själv. Till exempel en härlig julstjärnemiljö med inspiration från Marrakech. Dukar och mattor i varma toner av saffran och kanel blandas med julstjärnor i olika färgnyanser som för tankarna till en stjärnklar natt i norra Afrika.
I Sverige är det många som uppskattar en sval och ljus inredningsstil. Färgvalet till jul går då gärna i vita blommor och grön mossa. Här kan det dock vara effektfullt att leka med antalet och ett större antal vita julstjärnor ger en härlig effekt i ett annars avskalat hem. I år slår jag ett slag för att komplettera den fina buketten med jultulpaner på middagsbordet med några julstjärnor som snittblommor.
Klicka här och läs mer om Karl Fredrik på Eklaholm
Klart att gå till bords. Vita dukar är inte alltid på sin plats för att skapa stämning.
I Karl Fredriks krubba har julstjärnan huvudrollen.