Triss i gröna pennor

Triss i gröna pennor

april 5, 2017 Av av Kristina Fröling

Österlenförfattarna Karin von Schenck, Henrik Valentin och Agneta Ullenius berättar om engelska rosor, växthuslycka, kärleken till träd och sparrisens återkomst till Österlen.

Livet är inte enbart en dans på rosor för en trädgårdsskribent. Det är ett jobb också, där tangentbordet gärna rycker fingrarna från rabatterna. Om livet med orden och jorden berättar österlenborna Karin von Schenck, Agneta Ullenius och Henrik Valentin i nyutkomna boken om Artemisiasällskapet.

Hemma hos Agneta Ullenius i Lunnarp får blommor och blad hålla sig undan. Här är det människornas stund på jorden som har företräde i det stora, vita växthuset. Och så hundarna förstås. Just det här växthuset är en plats att umgås i och det ska inte innebära arbete.

Jobb finns det nog av ändå, och växthuset är en absolut ogrön men skön oas att träffas i den här tidiga vårdagen. De tre skribenterna möts för att vända blad för blad i den bok där de delar med sig av berättelser från sina trädgårdsliv. Att bokens titel Artemisiasällskapet inte är helt lätt att förstå för en amatör, som inte ens lyckas med att odla mynta, håller de med om. Men redan i bokens förord kommer förklaringen.

Artemisia absinthium, är en malört med silvergrå blad. Den växer snabbt till en rugge som behöver stödjas.

Kristallklart! För så blev det självklara namnet efter avknoppningen av sällskapet Gröna Pennorna som bildades någon gång i 1900-talets sista decennium.

Gröna Pennorna var från början omkring 15 journalister och skribenter, men antalet växte i takt med att intresset för odling tog fart i den svenska trädgårdskulturen. Trädgårdsjournalistiken blomstrade och de gröna fingrarna skrev för det vilda. Och snart var de omkring 100 pennor i klubben.

Men också en trädgårdsskribent, aldrig så perenn, blir äldre och det känns rätt att lämna över till de yngre. Men att sluta skriva behöver inte vara aktuellt så länge det finns historier att berätta. Som de tolv medlemmarna i Artemisiasällskapet nu gör, och delar, i boken Artemisiasällskapet – berättelser ur trädgårdsliv. I boken berättar var och en sin historia, med den gemensamma nämnaren att trädgården har spelat en avgörande och berikande roll i deras liv där trädgården varit både tröst och i symbios med tidens gång.

Boken är utgiven på Norstedts och den presenteras på den stora mässan Nordiska Trädgårdar i Stockholm den 6 till och med den 9 april. Men tre av de tolv medverkande författarna har gjort sitt val. De vill hellre vara här på Österlen. Även om det ännu inte finns så många blommor att lukta på i den tidiga våren.

artemesia-2

– Christel Kvant ha sammanställt antologin och omslaget är fotograferat av Karin Berglund som också medverkar i boken. Vi är jättenöjda, säger Agneta Ullenius.

artemesia-3

– Jag har en ohämmad lust att trädgårdera! Henrik Valentin är författaren krönikören, dramatikern och estradören med många år som copywriter, informatör och redaktör.

artemesia-4

– Nyfikenheten har styrt min karriär och det började med att jag ville lära mig odla tomater. Sedan blev det journalistik, PR och entreprenörskap. Karin von Schenck är idag antikhandlare med sparrisporslin som specialitet.

 

 

Save