Vineriet klarade pressen
För tre veckor sedan landade sju ton druvor från två vingårdar i Toscana hos Nordic Sea Winery i Simrishamn. Under ledning av den tyske vinmakaren Gert Stepp rensades och kontrollerades de ekologist odlade druvorna, av sorten Syrah, innan de hamnade i tunnorna för att jäsa. I torsdags var det locköppning och Gerd Stepp var tillbaka och var nöjd med processens utveckling.
Nordic Sea Winery producerar 25 miljoner liter vin per år av importerat råvin. I showroom genomförs regelbundet provningar och i produktionen görs guidade turer.
Druvorna har jäst i tunnor och i anforer (stora lerkrus) och Gerd Stepp är tillbaka på vineriet för att gå vidare med det hela.
– Det känns bra! Gerd Stepps rutinerade händer kontrollerar läget. Om sex månader kan den första smaktesten göras.
– Det absolut första glaset bådar gott av det som så småningom kommer att bli omkring 5000 flaskor, säger Gerd Stepp. Flaskornas etiketter kommer att designas av konstnärer som är verksamma på Österlen.
Dags att öppna kranen! Efter ett första stilla flöde forsar det blivande vinet ut som ur en megastor bag in box.
Full fart ut från tunnan där druvorna har jäst sedan de rensats från stjälkar och annat skräp som följt med från skörden.
Den sista från tunnan strömmar ut av egen kraft innan det är dags att pressa saften ur druvorna.
Det är första gången vinet görs från grunden hos Nordic Sea Winery och personalen deltar med stort intresse.
Nu är det dags för druvorna att sättas under press.
Traditionella verktyg som spadar kommer fortfarande till sin rätt i den moderna produktionen.
Tekniken är densamma som den varit sedan trampande fötter ersattes av mekanik.
– Vi är väldigt glada över att för första gången här hantera hela processen från druva till vin, säger Linda Ungh, ansvarig för events och showroom.
Save