Soupe superbe à Karlaby Kro
Var ska sleven vara om inte i grytan, och ju fler kockar, desto sämre soppa. Vissa uttryck saknar helt bäst-före-datum, men det går bra att vända på steken. Som i köket på Karlaby Kro, där köksmästaren Greger Trollestad är ensam kreatör bakom sopp-buffén med fransk touch och smaker från Österlen. Medans Greger är kökets mästare…
Häng i trädgården
I Babylon hängde trädgårdarna som ett underverk, och låten River of Babylon fortsätter att hänga med på kalas. Också begreppet gående bord är en klassiker, även om det numera helst heter buffé. Och om festen behöver en dörröppnare är det hängande bordet en säker sak för att få fart på snacket. Stylingen av Alice i…
Bröllop på kartan
Enligt Magdalena Ribbing kan man gifta sig var som helst, och då menar hon att vigsel i allt från luftballong och balkong till slott, koja och kyrka är helt i sin ordning. Och bröllopet kan vara stort och påkostat, eller litet och sparsmakat. Till stor sorg för anhängare av vett och etikett finns Magdalena, landets…
Högt pris för Knausgård
Han bor inte längre året runt på Österlen. Men huset i Glemmingebro har han kvar, och det kan väl inte annat vara än ett skönt komplement till livet i London. I dagarna beslutade Svenska Akademien att tilldela Karl Ove Knausgård det Nordiska priset, det näst största efter Nobelpriset. Gratulerar till det, bästa Knausgård! Foto: Cato…
Prime time för Grafmans Goda
TV4 visste vad dom gjorde när de släppte fram Mandelmanns Gård på bästa sändningstid. Så klart var det också en bra deal också för paret Mandelmann som nu gör PR för Österlen en kväll i veckan så länge kossor, får och recept räcker. Marie Mandelmann är en klar naturbegåvning framför kameran, och i kväll klockan…
Fatta galoppen!
Drottning Elizabeths har flera stycken, och OS-medaljören i hoppning och två gånger vinnare av Jerringpriset, Peder Fredricson, red sitt första OS på ett engelskt fullblod. Och sedan år 2017 är målet för organisationen Svensk Galopp att det ska finnas ett engelsk fullblod i varje stall i Sverige. Enligt den senaste hästskattningen som Jordbruksverket och Hästnäringen…
På SPAning i Örum
Vinden kan vina bäst den vill över fälten på Österlen. Och vad gör det om regnet bara öser ner? Inne på Örums Nygård är det alltid varmt och gott att vara också på vintern, och här håller poolen 31 grader året runt. Alla gårdar har sin historia att berätta. Men alla överraskar inte lika mycket…
Baskery goes Tomelilla
”Tomelilla är spännande, här händer det saker.” Så säger en världsvan vän från San Fransisco som förra året flyttade till Österlen. Och Hans Alfredson såg gärna Tomelilla som världens centrum, inte minst när han förvandlade torget till Paris, London i filmen Picassos Äventyr. Allt det där kanske systrarna Greta, Stella och Sunniva Bondesson inte bryr…
Vintervitt i salongen
Elegans, finess och en hel del humor – se där har vi Salongsorkestern! Senast hörde vi dem på Stadsteatern i Lund där de spelade (by all means!) resebyrå för det skånska paret Karla och Nils från Söderslätt. I den verkliga världen Karin Bergquist och Harald Leander i föreställningen På Återseende. Och fler återseenden av den…
Huskvarnas hotellhöjdare
Högt läge med utsikt över Vättern och perfekt för ett stopp på vägen mellan Skåne och Stockholm och tvärtom. Ägarparet Ullmark och Norrman kan konsten att driva hotell, och vi ger Slottsvillan i Huskvarna full pott i poäng. Också Wilhelm Tham ska ha pluspoäng. När han som disponent för Huskvarna Vapenfabrik lät bygga sin tjänstebostad…