Snart klart att sända!

Snart klart att sända!

september 28, 2016 Av av Kristina Fröling

Inför premiären av ”På samma våglängd” finslipar ensemblen Karin Bergquist, Harald Leander och Sune Larsson på de texter som kommer att underhålla publiken vid de två stundande föreställningarna. Fredag den 7 oktober går ridån upp för premiär på Ystads Teater.

Snart klart att sända!

Med radion började en ny era i de svenska hemmen. Musik, nöjen och nyheter strömmade ut från etern och entusiasterna mötte tvivlarna. Det här kunde väl aldrig vara bra – eller?

– Det var dags för en uppföljare till de två tidigare. Och vi hoppas så klart på succé för tredje gången, säger Karin Bergquist.

De två tidigare föreställningarna ”I god beredskap” och ”Pilsner och champagne” spelades för utsålda hus med strålande recensioner. Och båda rörde sig i tider där läget i omvärlden har satt sin prägel i musik, livsstil och nöjen.

Nu är det dags för att sätta radion i fokus och gestalta musiken, nöjen och nyheterna i tidsspannet 1925 – 1945.

– Radion delade in befolkningen i två läger. Många såg möjligheten medan andra ansåg att radion var ett hot som skulle sätta griller i huvudet på folk. Och att den skulle förstöra sällskapslivet, säger Harald Leander.

Föreställningen cirklar kring jazzgossar, korta kjolar, ljudfilmspremiär, börskrascher, depression, cykelsemester, beredskap, mörka krafter, pilsnerfilm, kulörta lyktor, veckotidningar, dansbanor, swingpjattar och fred.

Populärmusiken med jazz, schlager, filmmusik och revykupletter är stommen i föreställningen som presenteras av Karin Bergquist och Harald Leander i rollerna som nyhetsuppläsare, reportrar och artister. Salongsorkestern, storband med stråkar och vokaltrio, står för musiken.

Föreställningen spelas på Ystads teater 7 och 21 oktober klockan 19.00.

Text och bild: Kristina Fröling

 

orkestern

Harald Leander, Karin Bergquist och Sune Larsson med Salongsorkestern gör det igen. ”På samma väglängd är nummer tre i serien som blickar tillbaka med mycket humor och lite allvar.

Om enseblen

Karin Bergquist. Skådespelare med brett register; teater, kabaré, radio,

film och TV. Uppväxt i Ystad. Sjunger gärna äldre schlager, som i föreställningarna

I god beredskap och Pilsner & Champagne med Harald Leander och Salongsorkestern.

Harald Leander. Välkänd skådespelare, dramatiker, regissör, översättare och musiker. Svensk mästare i Gladjazz 1986 med Nisses Stuga. Och inte att förglömma: underhållningskavalkaderna I god beredskap och Pilsner & Champagne med Karin Bergquist och Salongsorkestern.

Salongsorkestern är ett storband med stråkar och vokaltrio som spelar genuin ballroomjazz från 1925-1945. Repertoiren, merparten originalarrangemang, är hämtad från den europeiska och amerikanska populärmusiken, från rena jazznummer till pilsnerfilmsschlager.

Bandet bildades i Lund på 70-talet och spelar på jazzklubbar, festivaler, baler, privata fester, kungamiddagar och gör gärna konserter och shower. Medverkat vid ett flertal tillfällen i TV.

Turnéer till Shanghai, Toscana, Tokyo, Båstad, Höör och andra metropoler. Scenproduktionerna I god beredskap och Pilsner & Champagne tillsammans med skådespelarna Karin Bergquist och Harald Leander.

 

 

Save

Save

Save

Save