Thelma och Louise goes allmoge på scen

Thelma och Louise goes allmoge på scen

november 2, 2016 Av av Redaktionen

Välkommen till Fäboland där flicktanter härskar ostört och sången är det bästa vapnet mot skogens faror. Sara Parkmans och Samantha Ohlanders uppsättning handlar om kvinnorna som med hjälp av musiken bossade i skogen. Onsdagen den 9 november klockan 19 kommer de till Medborgarhuset i Smedstorp.

Fäboland är som Thelma och Louise, fast i allmogestil. Det är en feministisk uppdatering som ger nya perspektiv på begreppet tradition och vår svenska folkmusikhistoria.

– Fäboden blev kuppad av ett nationalromantiskt projekt under början av nittonhundratalet och används ofta som en svensk symbol; trinda fäbodkullor med blonda flätor. Att röra runt i berättelsen om fäboden är ett bra sätt att störa berättelsen om Sverige och svenskheten, säger Sara Parkman och Samantha Ohlanders, båda musiker.

Föreställningen är en musikalisk berättelse om det utopiska matriarkatet som rådde i fäbodarna.

– Fäboden är ett stycke kvinnohistoria! Det är dags att vi uppvärderar typiskt kvinnokodade egenskaper, platser och historiska rum. Det är också på tiden att vi ser det inte alltid så härliga nationalistiska arvet som vår historia vilar på och tolkar om det. På så sätt kanske vi kan öppna upp och skriva om berättelsen om Sverige så att fler får plats, säger Sara Parkman och Samantha Ohlanders.

Sara Parkman och Samantha Ohlanders är några av Sveriges bästa folkmusiker. Deras musik hörs på bygdegårdar och nattklubbar. Med feministiska och antinationalistiska budskap för de folkmusiken in i nutidens Sverige. De har dessutom blivit förärade ett eget humorprogram i Sveriges Radio P3. Sara Parkman släppte i våras singlarna E4N, Itke Itke och Fält.

Medverkande: Sara Parkman, Samantha Ohlanders och Hampus Norén

Manus: Sara Parkman Regi Lisa Färnström

Musik: Sara Parkman, Samantha Ohlanders och Hampus Norén

Kostym: och mask Miriam Parkman och Hanna Kisch

Scenografi/ljus/bild: Johan Rödström

Urpremiär: 27 september Järvsö

För den som vill passar det fint att ta med sig picknickkorg med godsaker att äta av innan föreställningen. Välkomna till bords klockan 18.