Från glas till glas på Drakamöllan

Från glas till glas på Drakamöllan

oktober 24, 2016 Av av Kristina Fröling

Fyra rätter och åtta viner gav mersmak vid lördagens premiär på Drakamöllan i lördags. Vid vacker dukade bord presenterades en meny av lokala råvaror tillsammans med vin från Mosel och Bedstekilde.  Moselexperten Finn Larsen höll en unik vinprovning för fullsatt matsal och köket hade alla smakerna på plats.

Kvällen gick i dubbel bemärkelse i glasets tecken och innan det var dags att gå till bords presenterades den pågående utställningen där fyra unga glaskonstnärer visar sin konst i samband med ”Mästarna bakom glaset”. Och medan Elna Jolom berättade om brödraparen Salvadores och Ferros färgstarka uttryck vilade ett kompakt höstmörker över hennes egna verk ute i Drakamöllans trädgård.

Men nyss var det sensommar, skördetider äppellunder och vingårdar. Och bland allt flera vingårdar i Skåne märks ”Bedstekilde vin av Äpplen”.

Under fem år av målmedvetet arbete har pionjärerna Mikael Eliasson och Jan Bertil Andersson skapat ett centrum för förstklassigt äppelvin på gården Mellby 772 nära byn Bästekille.

Gården har hittills varit något av en doldis som enbart några få initierade kännare av Österlen har haft koll på.

Vilket fick Ingalill Thorsell att, tillsammans med Moselexperten Finn Larsen, tänka i nya banor. Det hela började i februari när Finn Larsen tillsammans med sin hustru besökte Drakamöllan.

– Vi danskar gillar att åka över bron när det är lågsäsong i Skåne. Och så hittade vi hit och efter att Ingalill bjudit mig att smaka äppelvinet föddes en idé.

Grejen skulle vara att, under ledning av Finn Larsen, jämföra det på Österlen producerade äpplevinet med viner från Mosel. Men inte som en traditionell vinprovning. Nya grepp skulle till.

– Något av en utmaning. Men vårt kök har komponerat en meny där smakerna harmonierar med vinernas karaktär och lyfter fram smakerna, sa Ingalill Thorsell i sitt välkomsttal.

Och nog hade köket lyckats. Först en amuse bouche med lättrökt torskrygg från Simrishamn i sällskap med blomkålskräm och sallad på blomkål och äpple. Samt en kycklinglevermousse med krispigt och mjukt päron. Sedan dags för smaksensationen ungsbakad rotselleri tillsammans med stomp av gröna ärter, picklad lök, rostat rågbröd och brynt smör. Därpå carpaccio av hjort, citrusmajonnäs, friterad salvia och vinbär. Väl framme vid varmrätten fick kycklinglår från Raskarum ta plats i presentationen tillsammans med örter från köksträdgården, ugnsrostad spetskål samt trattkantareller med glacerad steklök och krämig dragonsky. Final: äpple tarte tatin med luftigt vaniljägg.

Under kvällen presenterade Mikael Eliasson verksamheten på Bedstekilde.

– På gården produceras torrt, stilla vin av äpple och mousserande äppelvin. Ambitionen är att göra naturligt torra viner av äpple baserat på den friskhet som äpplesyran skapar och som återger äpplenas rika arom. Nu börjar framgångarna komma och vinerna finns nu på Systembolaget.

Mousserande vin kan man göra på många sätt och Bestekildes mousserande vin bygger på en andra jäsning i flaska där de fina bubblorna skapas.

– Vi följer ”Method Traditionell” eller ”Method Champenoise” som den kallas i champagne. I år använder vi Gråstens äpplen från 70 åriga träd i Vik. Aromen i dessa äpplen är i särklass. Allmänt har äpplena i år mycket arom, smak och socker men lite mindre syra än vanligt.

Och efter fyra rätter och åtta viner sammanfattade Moselexperten Finn Larsen med att konstatera att samtliga viner var värdiga vinnare. Och att Drakamöllans kök satte smakerna precis där de skulle vara.

draka-1

Glaskonstnären Elna Jolom och Moselexperten Finn Larsen, Danmark, har intresset för glas gemensamt.

draka-2

Drakamöllan är en av utställningsplatserna för ”Mästarna bakom glaset”.

draka-4

Gästerna kom från både granngårdar och från Danmark.

draka-3

Kökschefen Gustav Jönsson presenterade menyn som startade med amuse bouce med lättrökt torksrygg från Simrishamn med blomkålskräm samt sallad på blomkål och äpple.

draka-5

Åtta viner från Österlen, Phalz och Mosel provades under kvällen. Lena Stålhammar höll ordning på glasen.

draka-6

– Sista söndagen i oktober och november har vi öppet för söndagsmiddag. Och så blir det gåsamiddag och julbord och mycket annat. Ingalill Thorsell passade på att berätta om hösten på Drakamöllan.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save