Besöket överträffade förväntningarna

Besöket överträffade förväntningarna

september 1, 2017 Av av Kristina Fröling

Det som beslutas i Brüssel blir verklighet för svenska entreprenörer, producenter och företagare. Och hur fungerar regelverket regionalt och lokalt i praktiken? EU-parlamentarikern Anna Maria Corazza Bildt reste till Österlen för att kolla läget där hennes högt ställda förväntningar överträffades med råge.

Nu var det inte i första hand konsekvenserna av EU:s lagar och förordningar som imponerade på politikern. Simris Alg i Hammenhög och Nordic Sea Winery i Simrishamn som innovationer fångade hennes intresse fullt ut.

– Jag är jätteimponerad av båda företagen. Så mycket samlad kunskap, kreativitet och vilja att skapa nytt och hållbart!

Det var inte första gången Anna Maria Corazza Bild besökte Österlen. År 2013 var hon en av de stora attraktionerna på Näringslivsdagarna i Tomelilla där hon föreläste om en av sina hetaste frågor. Basta till matfusket!

Och livsmedelsproduktion och hantering av livsmedel fortsätter att, liksom kampen för att stoppa kvinnovåldet, vara en av hennes viktigaste frågor. Det var också med stor glädje och förväntan hon nu återvände till Skåne och Österlen. Efter besök på bland annat Krinova Incubator & Science Park i Kristianstad var nästa stopp Simris Alg och ett möte med Fredrika Gullfot.

– Jätteintressant och innovativt företag som satsar på hållbar tillväxt!

Eftersom Simris Algs omega-3-produkter från odlade alger är helt nya på marknaden är de tvungna att genomgå en omfattande granskningsprocess innan de får säljas till konsument inom EU. Det officiella utlåtandet lämnas sedan in till EU-kommissionen. Bolagets omega-3-produkter kan därmed bli godkända för försäljning inom EU i början av oktober. En komplicerad process som har kostat stora konsultarvoden.

– Ett exempel på hur viktigt det är att tillämpningen av EU:s ramverk måste vara tydligt och enkelt att tillämpa. Utan att göra avkall på rättssäkerheten. Myndigheterna måste skärpa sig och främja i stället för att stjälpa!

Hos Nordic Sea Winery blev Anna Maria Corazza Bild lyrisk över vinstockarna.

– Här känner jag mig hemma. Det är som i Italien!

Men det var bara början på det innehållsrika besöket. Jonas Håkansson, vice vd, lotsade sin besökare genom produktionen där hon med största engagemang och fascination tog del av varje moment.

– Fantastisk kombination av tillverkning och besöksnäring. Och så kreativt att ta vara på ekfaten när de gjort sitt!

Under rundvandringen dök frågan om arbetskraftsinvandring upp. En självklar sådan eftersom vineriets vinmakare kommer med sin specialkompetens från världens alla vinländer. Och här hade politikern mycket att säga.

– Som moderat ser vi det som ”a fight for global talent” medan SD ser det som den invandring de vill stoppa.

Men det finns också frågor där hon som Sveriges representant i EU-parlamentets inre marknadsutskott är nöjd och stolt över resultatet av sin insats.

– Livsmedelsmärkningsdirektivet har underlättat för många små företag att få ut sina produkter på nya marknader.

Också gårdsförsäljning av vin och öl står på hennes agenda och att det, enligt vissa politiker, skulle vara ett hot mot folkhälsan ser hon som en icke-fråga.

– Självklart är jag för gårdsförsäljning. Det främjar både producenter och aktörer inom besöksnäringen. Självklart att den som besöker en vingård vill köpa med sig en, eller ett par, flaskor hem. Basta!

Efter besöket hos Nordic Sea Winery fortsatte Anna Maria Corazza Bild till Malmö och en föreläsning hos Handelskammaren för vd-assistenter.

– Men jag kommer gärna och snart tillbaka. Österlen är fantastiskt och jag är så imponerad av de två företagen jag besökt. Och jag älskar det vackra landskapet!

Med det vinkade EU-parlamentarikern ciao och på återseende till Österlen. Malmö, Stockholm, Brüssel och Tabiano nästa. Ciavediamo!

anna-maria-3-3

– Spännande företag och innovativa produkter! Anna Maria Corazza Bildt besökte Simris Alg där hon togs emot av Fredrika Gullfot.

anna-maria-1-1

– Härlig doft, det här känner jag igen! Jonas Håkansson, vice vd vid Nordic Sea Winery lättade på korken till ett fat med primitivo på lagring.