Angeläget samtal i Södra Mellby

Angeläget samtal i Södra Mellby

november 19, 2017 Av av Kristina Fröling

Isabella Morrone har rört om i grytorna och det med besked. När hon lyfte på locket i sitt blogginlägg om sexuella trakasserier kokade det över i krogbranschen, och det ledde till att allt fler vågade säga ”me too”. På onsdag den 22 november kommer den nyinflyttade och välkända kocken till Södra Mellby för ett samtal med YA-journalisten Torun Börtz. Foto: Andrea Björsell.

Efter tolv år i köken hos högrankade krogar i Stockholm bestämde sig Isabella Morrone för att flytta till Österlen. I sin blogg skriver hon att en av anledningarna var just förhållandena i restaurangköken, där fantastisk mat är självklar. Men där också usla arbetsförhållanden, sexuella trakasserier och övergrepp är vardagsmat.

Reaktionerna blev starka, och trots att många var positiva, blev det ändå för mycket av det motsatta. Men när allt fler anslöt sig till kampanjen me too fick hon ny kraft och nyligen medverkade hon i tv-programmet Efter tio med Malou.

Sedan Isabella Morrone stängde av telefonen efter att blogginlägget svept över landet är läget ett annat. Den som berättar om missförhållanden på arbetsplatsen behöver inte längre bli misstrodd. I alla fall har möjligheterna att bli lyssnad på och trodd ökat. Hotell- och restaurangfacket erbjuder en gratis webbutbildning med syfte att förebygga kränkningar och sexuella trakasserier. Också branschorganisationen Visita informerar sina medlemmar om arbetsgivarnas skyldighet att erbjuda en god arbetsmiljö.

Kampanjen fick också Per Frostensson, kyrkoherde och präst i Kiviks församling, att kontakta den nyinflyttade, berömda kocken. Kunde hon tänka sig att komma till Södra Mellby och berätta?

– Hon sa ja direkt. Det gjorde också Torun Börtz, Ystads Allehanda, när jag frågade om hon ville leda samtalet.

I sin roll och i sitt arbete som präst vet Per Frostensson att sexuella trakasserier och tafsande är ett problem i skolorna och i olika sammanhang för unga flickor.

– Under den tid som konfirmationsundervisningen pågår kommer det ofta fram att flickor är utsatta. Och att det är mycket svårt för i stort sett alla att våga prata om det. I kyrkan har vi en viktig uppgift att se till att lyssna, förstå och agera. Därför hoppas jag att det här samtalet mellan Isabella och Torun ska vara av intresse för alla som inser att det måste bli en ändring på arbetsplatser, i skolan och i det offentliga rummet.

Platsen är församlingshemmet i Södra Mellby kl. 18.30 och det är fri entré. Ingen platsbokning, men den som vill försäkra sig om en av de omkring 80 stolarna bör vara på plats i god tid.

frostensson-1-1

– Det finns ett värde i att diskutera det här angelägna ämnet inom ramen för det kyrkliga rummet, säger Per Frostensson.

torun-1-1

”En ära att få leda samtalet med Isabella Morrone!”. Så svarade Torun Börtz, journalist vid Ystads Allehanda, på Per Frostenssons fråga. Foto: Nora Börtz.