Café Smulan i Brösarp bullar upp
Knappt har juleljusen brunnit ut så är de grädd- och mandelmassa fyllda bullarna på plats och de är varmt välkommen. Ordet semla, fettisdagsbulle eller fastlagsbulle var från början endast beteckningen på själva den ljusa vetebullen, utan fyllning. I Skåne, och i andra delar av södra Sverige, har den enligt tradition ätits på fastlagsmåndagen, alltså bullamåndag. Enligt muntlig tradition tillkom den moderna semlan genom att det var tillåtet att äta bröd under fastan och därmed var det helt i sin ordning att i hemlighet stoppa in godsaker i bullen. När svenskarnas intresse för fastan minskade, blev det tradition att äta den varje tisdag under fastans sju veckor. Allt enligt relativt osäkra källor. Och numera alltså med start från allt tidigare på året. Det är det i alla fall många som tar fasta på. Och en ytterligare variant på namn är ”bulle med lock”. Vem som var först ut i år med gobullen får vara osagt. Men Café Smulan i Brösarp har i alla fall startat. Återstår att se vilken innovation som poppar upp i år till allmän förtjusning och förtret.