Hasse & Tage-museet – styrelsen vill inte kommentera i media!

Hasse & Tage-museet – styrelsen vill inte kommentera i media!

april 12, 2017 Av av Lars Ottoson

Borta från museet är den nyvalda ordföranden Linda Ekelund. Som i förra veckan med omedelbar verkan lämnade både föreningen och sina uppdrag där, med motiveringen ”I sandlådan sitter jag med min femåriga grabb, ingen annan”. Hasse & Tage-museets logotype är också borta från muren utanför museet, övermålad. Nu blir det spännande att se vad som kommer i stället.

Attityden som nya styrelsen via medier visat oss som tidigare drivit museet bekymrar mig. Att Maj Ström, och konstnärliga ledaren Matilda Pyk, nu plötsligt inte vill kommentera eller föra dialog via media  är fascinerande. De har tidigare valt att enbart driva dialog och framföra sina åsikter via media.

Nu följer jag utvecklingen med spänning, trots att styrelsen vägrar acceptera mig som medlem och har returnerat mina insatta 200 kronor i medlemsavgift. Ett märkligt beslut. I stadgarna står att föreningen är öppen för alla som vill stödja verksamheten, men det hindrar tydligen inte enskilda individer i styrelsen att godtyckligt vägra medlemskap. När Linda Ekelund i dagens intervju i Ystads Allehanda menar att styrelsearbetet inte är transparant, och påpekar att styrelsen har regler att hålla sig till, tycker jag att det ringer i många varningsklockor.

Spännande är det också med Lennart Haglunds stipendium på 100.000 kronor från Sparbanksstiftelsen Färs & Frosta. Stipendiet delas ut till förening, eller person, som gjort en betydande insats för den lokala samhällsutvecklingen. Motiveringen är ju ett erkännande till oss som drivit museet tidigare eftersom den lyder ”Museet har väckt stort intresse och lockat besökare från hela landet”. Och 10 000 tusentals nöjda besökare har kommit under de åren museet varit öppet, och vi är många som har delat ansvaret och tagit hand om dem på bästa sätt.

Det som är glädjer i allt detta är att det fortfarande finns ett museum som de kan bråka om. Och vi får hoppas att den nya styrelsens minst sagt underliga betende mest beror på stor entusiasm i kombination med bristande erfarenhet. Då finns det ju möjlighet att det går över med tiden.

Med spänd förväntan
Lars Ottoson

/Länk till artikeln i Ystads Allehanda/

museet-innan

Så här har det sett ut sedan 2012, året då föreningen fick Tomelilla kommuns ambassadörspris för kreativt nytänkande och aktivt arbete med arrangemang för en bred publik i alla åldrar.