Mer öppet på Simrishamns bibliotek

Mer öppet på Simrishamns bibliotek

november 23, 2016 Av av Pressmaterial

Nu blir det hundra procent mer öppet på Simrishamns bibliotek. Biblioteket inför konceptet ”Meröppet”, vilket betyder att besökare kan utnyttja biblioteket både före och efter ordinarie öppettider.

Bibliotek ska enligt lagen finnas till för alla. Men i dagens samhälle kan öppettiderna ställa till det för småbarnsfamiljer, pendlare, och andra som av olika anledningar inte kan besöka biblioteket under ordinarie öppettider. Ett sätt för bibliotek att vara mer tillgängliga är att öppna upp biblioteket när det är obemannat, och låta människor besöka biblioteket när det passar dem.

– Många vill kunna hämta reservationer, leta spontant i hyllorna eller läsa tidskrifter på andra tider än de bemannade, och då är Meröppet ett sätt att tillmötesgå de här besökarnas behov, säger Helena Strömquist, bibliotekschef i Simrishamn.

Personlig service kan man fortfarande få under de bemannade öppettiderna som är de samma som tidigare, och det går alltid bra att ringa eller maila biblioteket vid frågor.

Med Meröppet kan biblioteket nå fler kommuninvånare, och det kan fungera mer som den öppna mötesplats det faktiskt är, på tider som passar fler, fortsätter Helena Strömquist, och påpekar att med de utökade öppettiderna blir biblioteket dubbelt så tillgängligt som tidigare.

Den 1 december klockan 16 invigs Meröppet med glögg, musik, pyssel och information om hur det meröppna biblioteket fungerar. Intresserade kan bli meröppetbesökare på plats.

– Välkommen! Bibliotekarien Erika Svahn med ett meröppet-lånekort, alltså nyckeln till det meröppna biblioteket.

www.simrishamn.se/sv/kultur_fritid/bibliotek/