Trion 123 Schtunk sadlar om

Trion 123 Schtunk sadlar om

mars 10, 2017 Av av Pressmaterial

Efter publiksuccén och den kritikerrosade föreställningen om Raskens av Wilhelm Moberg går 123 Schtunk vidare med berättelsen ”Rid i natt”.

Improvisationer, kroppar i rörelse och nyskriven musik. Samt obegränsad kärlek, sorg och civilkurage. Därtill mod och massor med skratt.

Gruppen 123 Schtunk visar Sverige som det var då och hur det är nu. Clowntrion 123 Schtunk gräver vidare i den svenska och Mobergska myllan.

Den här gången tar gruppen sig an Vilhelm Mobergs berättelse ”Rid i natt”.

Rid i natt utspelas under första halvan av 1600-talet när bönderna i byn Brändebol tvingas gå dagsverken för en tysk adelsman. En av bönderna, Ragnar Svedje, vill att de ska vägra följa adelsmannens påbud, som han anser strider mot rätt och lag. När tyskens fogde hotar med kroppsstraff tycker dock byns ålderman att de ska ge efter. Ragnar Svedje måste fly till skogs för att inte bli gripen.

Romanen Rid i natt från 1941 brukar läsas som Mobergs engagemang mot nazismen och hans kritik av de svenska eftergifterna till Tyskland under andra världskriget.

De tre clownerna låter publiken möta Ragnar Svedje, Mor Sigga, Botilla Stånge, tjuven Ygge, änkan Annika, Hans i Lenhovda och en och annan korp. Medverkande är Josefin Andersson, Lasse Beischer och Dick Karlsson.

Spelas på Ystads Teater söndag den 12 mars klockan 19.

schtunk-1

Clowntrion 123 Schtunk gräver vidare i den svenska och Mobergska myllan.

 

Save

Save