Lov att läsa och fabulera

Lov att läsa och fabulera

oktober 26, 2016 Av av Lars Ottoson

Fritt fram i fablernas värld blir det under lovet vecka 44.

På Simrishamns bibliotek fylls höstlovet med runskrift, musik och workshops för poesi och filmworkshops. Allt går i läsandets tecken. Alltså blir det med andra ord bokstavligen ett riktigt läslov, just som regeringen vill ha det.

– Vi började med läslov redan förra året, och alla aktiviteter är läsfrämjande, säger barnbibliotekarien Magnus Cadier, som inför höstens lov har fått förstärkning av skriv- och litteraturpedagoger.

Under veckan kan lediga barn bland annat lära sig att skapa berättelser som de sedan får filma, att skriva poesi med hjälp av ordlekar samt lära sig att skriva som en viking, det vill säga med runskrift. Dessutom kommer musikföreställningen Vilda djur som bjuder barnen på ett spännande och medryckande djungeläventyr. Den som vill pyssla kan lära sig hur man gör egna anteckningsböcker, något som riktar sig till både stora och små.

För andra året i rad uppmanas också barnen att fylla novembermörkret med egen läsning. ”Novemberboken” inleds med bokprat den första november och avslutas med tårtkalas och bok i present den sista november.

– Vi kör i läsandets tecken hela november ut. Låt läsningen lysa upp i novembermörkret, säger Magnus Cadier.

Hela programet Simrishamnse bibliotek