Ångan uppe mot jul igen

Ångan uppe mot jul igen

november 27, 2016 Av av Kristina Fröling

Första advent och tomtarna har laddat säckarna fulla med godispåsar till alla barn. Det vankas en tradition för många och en ny upplevelse för ännu fler. Tag plats – ångtåget går från Brösarp till Sankt Olof, tur och retur eller enkel resa.

Det är inget vanligt tomtejobb de har, Jan och Alexander Samuelsson. För far och son handlar det här inte om att gå in och ho-hoa för grannens barn.  Och inte heller, som många av deras tomtekollegor, sitter de i en bekväm stol i mitten av ett shoppingcenter.

Det här uppdraget är rullande och inte riktigt stabilt. Ångtåget svajar lite och kränger en aning för varje skenskarv.

Bengt Svedrell, tidigare tomte på tåget och i år tjänstgörande som stins i Brösarp, har många historier från Piratens berättelser att dela med sig av. Om de är sanna eller inte spelar ingen roll. Det är berättandet som räknas. Som den om Esping som satt på tågets toalett och spisade kräftor.

Hör här:

Folk försökte komma in på tågets toalett, men den var stängd. Liv hördes inifrån. Till sist tillkallades konduktören, som med sin huvudnyckel öppnade dörren. Där inne satt patron Esping på tronen, åt kräftor och drack brännvin över en uppslagen tidning.
– Vad tar ni er till, man? Sitter ni här o äter kräfs!?! utbrast konduktören.
– Va ska en göra? `E ju förbudet o dricka brännevin i kupéen.

Något brännvin är det inte tal om på söndagarna den 27 november och 4 december. Men kaffe finns i Brösarp och korv med tillbehör i Sankt Olof. Tag plats och stäng dörrarna!

Avgångstider och mer information