Äpplen till hungriga djur!

Äpplen till hungriga djur!

augusti 7, 2018 Av av Kristina Fröling

Kiviks Musteri drar sitt strå till stacken genom att skänka 30 ton mustäpplen till djurägare som riskerar foderbrist. En god och klok sak för både två- och fyrbenta.

Responsen blev enorm när Kiviks Musteri på Facebook erbjöd drabbade djurägare 30 ton äpplen som stöd för att lösa foderbristen.

– Det känns bra att bidra med det lilla vi kan. Läget är akut och vi måste alla hjälpas åt. Vi kände att vi ville bidra och kunde göra det eftersom årets äppelskörd verkar bli både tidig och stor. De äpplen vi skänker skördades i fjol och var egentligen tänkta att bli till must. Men de får nu istället bli föda för hungriga djur, säger Jan Flemming Jensen, odlingschef på Kiviks Musteri.

Äppelresterna från tillverkningen av must kommer som vanligt att skänkas som djurfoder om några månader. I det akuta läge som råder för många uppfödare har dock Kiviks Musteri tagit det unika beslutet att dessutom skänka hela äpplen redan nu. Man kontaktade LRF i fredags och spred via Facebookgruppen Foderhjälpen©2018 att man ville skänka äpplen. Responsen var översvallande och inlägget delades redan de två första dygnen av fler än 1 900 personer.

Anledningen till att Kiviks Musteri inte påverkas av den extrema torkan är att allt spillvatten från den egna tillverkningen samlas, mikrofiltreras i en biologisk rengöringsprocess och skickas ut i ledningar till odlingarna där fruktträden droppbevattnas. En miljösmart lösning man använt sig av i snart 30 år.

Läs mer om Kiviks musteri