Birgitte Söndergaard utmanar med bilder

Birgitte Söndergaard utmanar med bilder

september 28, 2017 Av av Kristina Fröling

Hennes verk finns i Frankrike, Italien, USA och Sverige och i offentliga miljöer såväl som hos privata samlare. Sedan femton år tillbaka är det konsten som gäller för skådespelerskan, programledaren och konstnären Birgitte Söndergaard.  Nu ställer hon ut på Gallery M1 i Malmö som också deltar i Gallerinatten på lördag.

Länge delade Birgitte Söndergaard  sin tid mellan teatern och konsten. Under en period fanns också tv och film med i bilden. Men så tog hon beslutet, tog på sig målarkläderna och klev in i ateljén på Östermalm i Stockholm på heltid. Och där blev hon, helt enligt sitt beslut, kvar. Under arbetsdagar som i stort sett handlar om nio till fem. Fast ändå ganska långt ifrån det som vanligtvis läggs i begreppet working nine-to-five. Skapandet tar sin kraft och sitt engagemang, och det krävs arbete innan det är dags att sätta penseln mot duken.

– Jag lägger ner hela min själ i det jag gör. Och jag hoppas att det kommer att nå ut till människor, säger Birgitte Söndergaard.

Birgitte Söndergaard vill att bilderna ska beröra. Att väcka nya tankar hos betraktaren som kanske på så vis kan hitta något nytt hos sig själv.

– Vi människor går så gärna, utan att det är ett medvetet val, i våra invanda spår. Vi tittar ner fast vi vet precis hur det ser ut i det där spåret som vi alltid går.

Därför uppmanar Birgitte Söndergaard till att lyfta blicken och att se något nytt. Det kan finnas någonting där, något oväntat, spännande och kanske utmanande. Något som leder fram till lusten att prova några nya tankebanor. Utan att på något vis behöva ta någon risk. Bara stå där med det trygga golvet under fötterna och ta tillvara på möjligheten till en stunds inre resa. Totalt riskfritt.

– En stund av dagen och av livet. Men det kan leda till någonting värdefullt.

Risken, den tar hon själv som konstnär. Att ge sin själ i något som ska visas upp är stort och att dela med sig av sin egen inre resa är ännu större. Fast, å andra sidan, hon vill ändå tona ner det stora och svåra till något som trots allt inte ska behöva var så komplicerat.

– Det behöver inte var så jäkla svårt. Egentligen.

Själv är hon nöjd om hon kan väcka nyfikenhet. Sedan ger sig nästa steg förmodligen av sig själv för den som ger sig tid att betrakta hennes bilder. Så litet är det och så stort är det, som Ranelid brukar säga.

birgitte-2-2

Utställningen på Gallery M1 pågår lördag 30 september till och med söndag 22 oktober. Vernissage på lördag kl. 13 – 16 med Birgitte Söndergaard närvarande, samt kl. 18 – 24 då det också är ”Gallerinatten” i Malmö. Bilden är beskuren.