Blåsingsborg stadigt på Österlentoppen

Blåsingsborg stadigt på Österlentoppen

juli 30, 2017 Av av Kristina Fröling

Gårdshotell när det är som absolut bäst. Så kan omdömen från recensioner sammanfattas, och nu på sommaren är det också öppet för lunch à la drop in. Laxsallad med räkor, eller grillad kalventrecote med spetskål, är bara ett par exempel från menyn som är baserad på lokala råvaror och från ett förstklassigt kök.

Som bekant ska man inte kasta sten i glashus, och det var heller ingen som ens lekte med tanken.  Karin Burmeister och Henrik Nordin beslut hade ett annat skäl. Sommarrummet, modell växthus, skulle byggas om för att användas året om.

En stor satsning och efter tre månader stod det i våras klart att det var ett gott beslut.

– Vi är jättenöjda och nu har vi ökat vår kapacitet för höst, vinter och vår, säger Karin Burmeister.

Och ägarparet har många anledningar att vara tillfreds, både med den senaste investeringen som med de tio år som gått sedan de köpte Blåsingsborg. Omdömen på bokningssajterna säger sitt. Bäst! Fantastiskt! Underbar mat! Bemötandet! Läget!

Inte undra på att många gäster är stammisar som återkommer år från år.

Återkomst är också vad som gäller för ägarparet.

De försökte båda två. Under ett par år av livet bytte de spår för att jobba med någonting utanför hotell- och restaurangvärlden. Men, nej. De ville tillbaka för att finnas på plats för sina gäster. Och det är just det som är själva grejen. Mötet med gästen.

– Vi upplever stunder tillsammans med våra gäster som ger oss stor energi, säger Karin Burmeister.

Gästerna kommer för att konferera i större eller mindre grupper. Liksom nyförälskade par på sin första romantiska weekend och de som redan hunnit med en bra bit av livet tillsammans. Väninnor som gör sina årliga utflykter till Österlen, och så golfare som aldrig får nog. Födelsedagskalas, bröllop eller nästan vad som helst. Blåsingsborg passar för de flesta och det mesta när det handlar om att mötas, och där mat, miljö och människor spelar en viktig roll. Ett gårdshotell när allt är som bäst.

– Våra gäster trivs här för att de får just det de förväntar sig att ett gårdshotell på Österlen ska vara och ha att erbjuda, säger Karin Burmeister.

Under större delen av året är det primärt hotellgäster, konferenser, grupper och bokade sällskap som får möjlighet att ta del av Henrik Nordins mat.

– Mat är en stor del av det goda livet! Österlen är ett jätteskafferi med alla odlare och bönder runt knuten. Hos oss gäller smaker från gårdarna, lokalproducerat och säsongsbetonat. Lamm, oxe, kalv och gris är inte helt oväntat på en gård, men vi serverar även vilt, fågel, fisk, skaldjur och vegetariska rätter, säger Henrik Nordin.

Och för den som vill starta lunchen eller middagen med ett glas är den kringbyggda gården den bästa platsen. Just där, vid det stora vårdträdet som någon planterad för mycket länge sedan. Sitt gärna där och begrunda Viktor Rydberg ord från ”Fädernas gudasaga”:

”Den som bygger endast med tanke på att det skall stå i hans
tid och den som ej vill lägga ett frö eller sätta en telning,
emedan han själv ej får njuta trädets skugga och frukt, han
gynnas ej av Tor, och straffet drabbar honom, den själviske,
eller hans ättlingar.”

Den som planterade vårdträdet på Blåsingsborg visste vad den gjorde. Och han, eller hon, kastade inte sten i glashus.

blasingsborg-6-6 blasingsborg-1-1

Det som tidigare var en inglasade verandan är nu en del av restaurangen året om och Karin Burmeister är nöjd med resultatet.

blasingsborg-2-2

Ute eller inne? Vädret avgör och vårdträdet ingår i utsikten mot gården.

blasingsborg-5-5

En lätt dessert i generöst format. Choklad och mousse av jordgubbar rundar av måltiden.

 

Save

Save

Save

Save

Save