Boel Marie Larsson goes Lettice Douffet

Boel Marie Larsson goes Lettice Douffet

januari 13, 2018 Av av Kristina Fröling

Skånska är en piece of cake för teater- och filmprofilen Boel Marie Larsson. Hon är också a perfect match för det engelska språket, vilket gör henne till en värdig efterträdare till både Maggie Smith och Margaret Tyzack. Torsdag den 18 januari är det premiär för Lettice and Lovage på Bastionen i Malmö, all in english.

En recensent har sagt ”If this is not Prince Charles’s favourite play, it should be”. Och komedin om de två damerna Lettice och Lovage har inte enbart setts av stor publik i London och New York. År 1990 var den nominerad till Tony Award för ”Best Play and Best Direction on Broadway”. I pressen har den beskrivit som ”an evening of enchantment and delight.” Den är också bland de mest långlivade föreställningarna på The Globe Theatre i London.

Historien kretsar kring den flamboyanta guiden Lettice Douffet som är guide i ett 1500-talshus på den engelska landsbygden. The Fustian House tråkar ut henne och för att göra jobbet roligare sätter hon sin egen prägel på guidningen. Och där börjar storyn som tar sig vidare till oväntad upplösning.

Pjäsen är skriven av Peter Shaffer, känd och älska av Englands teaterpublik. Han blev 91 år gammal och hans verka har belönats med många utmärkelser och priser. Bland dem Lettice och Loveage.

För Boel Marie Larsson är rollen som den fantasifulla guiden Lettice en fullträff sin blandning av humor och intellektuella slapsticks. Budskapet ser hon som angeläget och perfekt i tiden.

– Här finns de två ensamma, medelålders kvinnornas rädsla för det nya och oron för att historien ska glömmas bort. För ensamhet och åldrade och ängslan för att fulheten ska ta över det vackra, och för att inget får avvika från det som gäller i en allt mer brutal värld. De ser hotet från den ökade urbaniseringen och förfallet i civilisationen.

Men, de gör det, med den humor och värme som gör föreställningen till en intelligent komedi med plats för mycket igenkänning och skratt.

Rollen som Lotte Schön, Lettices arbetsgivare, spelas av Vanessa Poole och Kevin Benn spelar rollen som advokaten Bardolph.

Föreställningen är producerad av Playmate Theatre, Malmö, och spelas på Bastionen i Malmö den 18, 19 och 20 januari kl. 19.00. Föreställningen är 120 minuter med tre akter och en paus.

boel-2-1

– Under tre roliga, positiva och intensiva terminer 1982-83 vid The Drama Studio in Ealing, London, trivdes jag som fisken i vattnet, säger Boel Marie Larsson. Foto: Diego Monsiváis.