Botten i badfrågan nådd?

Botten i badfrågan nådd?

december 6, 2016 Av av Kristina Fröling

Egna badtider för kvinnor? Ärendet är aktuell för Österlenbadet, Tomelilla, enligt en artikel i Ystads Allehanda i förra veckan. Ämnet var hett i Mölle i slutet av 1800-talet där det hela mynnade ut i det självklara att män och kvinnor kan bada tillsammans. Låt nu frågan för allt i världen inte få ny fart, bästa politiker och tjänstemän! Vrid inte tiden tillbaka, låt ordning, reda och samma regler gälla för alla i badhuset. Tack! Droppa ärendet och häng i stället med till Kullaberg en stund. Känn på badkulturen och ångra aldrig ett dopp.

Jetset hängde löst och ledigt i Mölle, långt innan Torekov och Båstad var torra bakom öronen. Här frodades det ljuva livet medan maktens män lade magarna i djupa veck, sög cigarr och ordade om synd, skam och moralsikt förfall. Män och kvinnor badade tillsammans. Skandal var ordet!

Nu, mer än ett sekel senare, är synderna förlåtna. Och som en gräddklick på toppen av en swiss vilar Grand Hôtel vitt och sedan mer än 100 år tillbaka. Men inte sovande som Törnrosa. Oh no!

Sprudlande av liv, och bubblande av champagne, har Grand Hôtel seglat fram genom decennier och ridit ut stormar och djupa dalar i konjunkturerna. Låt vara att familjen Dahlberg, under drygt sextio år, fått kryssa hårt ibland i sin roll som lyckliga ägare av den vita marängen vid foten av Kullaberg.

Men vi backar bandet och tar det från början. Hoppa i baddräkt och simbyxor och följ med till sekelskiftets Mölle!

Klara?

Då tar vi oss till badet i Ramsvik.

Badbyxorna har hängslen och breda ränder som sträcker sig som latituder runt små och stora kalaskulor. Kalaspinglornas baddräkter täcker både högt och lågt och badmössorna guppar energiskt när Ester Williams föregångare splashar upp och ner i det klara, friska vattnet.

Ahhhhh!!!!!

Medan män och kvinnor njuter av livet, solar och badar sida vid sida, förfasar sig Männen av Makt. Mölle var syndens näste och det måste få ett slut.

molle-1

Blomstrande tider på Kullaberg

Men se, där hade de fel. Mölle växte snabbt från fiskeby till en hamn för en blomstrande hotellnäring, och jämfördes i pressen med det franska Biarritz. Bättre PR kunde Mölle inte få.

Allt fler strömmade till Mölle och en bit in på andra decenniet fick motståndsgubbarna vika ner och inse faktum. Mölle var en succé.

På några få år restes det ena exklusiva hotellet efter det andra. Bland andra Hotell Kullaberg, Corfitzon, Mölleberg, Lindström och Olympia. Samt den vita marängen, Grand Hôtel Ahlbäck år 1909. Som numera är Grand Hôtel Dahlberg. Och det ska vara tak över huvudet på ”o” i Hotel. Grand Hôtel.

Så!

Under åren före 1914 var Mölle mer en tysk och dansk turistort än en svensk. Fint som snus, och till och med så fint att kejsare Vilhelm II fann det för gott att göra ett uppmärksammat besök i augusti 1907.

Allt gott och väl tills första världskriget satte tillfälligt stopp för det goda livet i såväl Mölle som på många andra ställen.

Men skam den som ger sig.

Mölle gav inte upp. Mölle hängde och hänger kvar på kartan och sjökortet.

Positionen är som alltid 56,17N och 12,30O.

Hundra år efter det första doppet i Ramsvik är badkläderna mest bikinis och simbyxorna har inte längre hängslen. Mönstret mer blommor än ränder.

Annars är det precis samma. Innerst inne, i själen.

Farligt ljuvligt

För skälen till att besöka Mölle finns kvar. Det farliga i kombination med det ljuva. Mystiken och romantiken.

Kullaberg är inte att leka med. Klipporna är höga och stupen branta och den som väljer att klättra på allvar måste hålla tungan rätt i mun och händer och fötterna i styr.

Lite försiktigare steg går det annars att välja på lite snällare leder och stigar upp till Kullens Fyr. Här finns det högsta fyrljuset i Sverige med 78,5 meter över havet, byggt i granit och betong, och på plats sedan 1900 och med en lysvidd om 27,5 nautiska mil. Ett praktverk av arkitekten Magnus Dahlander, som dock inte var först med att sätta det klassiska landmärket i verket. Den första fyren tändes redan 1561 och mellan år 1577 och 1601 vaktade Tycho Brahe med hököga över den.

Ljuset över Kullaberg är också ett skäl att hänga i Mölle. Och inte enbart det som lotsar sjöfarare till den skånska kusten och Mölles hamn.

Det är ljuset över Skäldervikens vatten som lockar. På terrassen, rum 22 på Grand, är natten magisk. Vattnet av stilla siden där månen målar med sitt guld och sveper ljuset varligt över ytan. Nere i byn blinkar ljusen från husen och hotell Kullaberg sömnigt vakna. I hamnen väntar båtarna på gryning, då det är dags att vittja nät. Men ännu är det natt och i baren tänjer några nattfjärilar på ett sista glas. Kanske har dom också svårt att låta natten ta slut och dagen ta över.

molle-2

Godmorgon – rise and shine!

Morgonsolen väcker Mölle. Lågt ljus som slår blixtar i fönsterrutorna på Grand. Den hundraåriga vita marängen solar sig i glansen och tittar stolt ut över klarblått vatten.

Frukostdags!

Bordet bjuder på hemkomponerad musli. Äggen är värpta nästgårds. Skinkan har bökat lokalt men kaffet kommer från Brasilien och téerna från Indien. Men så långt det går är det ekologiskt och närproducerat som gäller från kök till bord och tallrik på Grand. Till och med i glasen, om allt går vägen med vinodlingarna mellan Nyhamnsläge och Krapperup. Middagsfisken har så klart simmat i Skäldervikens vatten och självklart har kalvar av rasen Highland Cattle och Limousin. Lamm från Per i Viken haft ett bra och levande liv medan de betat gott och grönt på Kullaberg. Surf and turf!

Surfade i hamnen gjorde man dessutom redan för hundra år sedan. Det var då en grupp vågsurfare upptäckte surfvågorna. Och den som föredrar att se vad som döljer sig under ytan, har en nästan outtömlig värld att dyka i. Inte enbart bland humrar, krabbor och fantastiska växter.

Mellan 1879 och 1909 förliste 125 båtar i vattnet nedanför Kullens Fyr. Nere på botten vilar också rester av skeppet Prinsessan Margareta som gick under i en fart av 22 knop.

Färdas säkrare än för hundra år sedan gör man i dag. Och undan går det med ribbåt för den som vill utmana farten i dryga 70 knop. Året om.

Bada naken från klipporna

Badkulturen i Mölle fortsätter att frodas och ”dambadet” har sin egen plats på klipporna. Herrar och baddräkter gör sig icke besvär. Ladies only.

Det berättas att någon då och då passerar i båt med en kikare, ofta vänd bak och fram. Kanske är det Kullamannen som tittar fram. Den där mystiske legenden som fick gestalt i tv-serien med samma namn, och där ont ibland var gott och gott var ont.

För Kullens mystik och romantik lockar året om. Den spektakulära naturen. Stillheten och lugnet. Eller fart och fläkt för dem som vill. En plats för fest och bröllop. Enligt Eva Dahlberg, vd för det hela: ”Här på Grand har det sagts ja i hundra år.”

Synden i Mölle är glömd och förlåten. Numera är det synd att inte åka dit. Till Mölle, by the way.

Kristina Fröling

 

Save

Save