Bytt till nytt – Mäster Johan goes MJ´s

Bytt till nytt – Mäster Johan goes MJ´s

oktober 19, 2017 Av av Kristina Fröling

Stäng om hönsen, låna ut hunden och lämna landet för en natt eller två och styr mot storstaden. Här väntar Mäster Johan som blivit ung på nytt och klätt sig i sammet, fjädrar och flamingos. Nya versionen heter MJ´s och det har inte sparats på vare sig kuddar, rosor eller service.

Redan telefonsvararen avslöjar att här har det hänt något nytt. ”Well, hello there, welcome to MJ´s. Get a room? Press one. Book dinner? Press twoo.” Bara en sån sak. Dessutom lovar rösten i sig något som hamnar utanför boxen. Så till den grad att till och med den mest trofaste vännen av rakryggade, stilsäkra och klassiska snyggingen Mäster Johan kapitulerar. MJ den yngre tar för sig och svävar ut över allt vad tradition heter. All in och all over the place.

Sedan Nina Ullvinen sålde Mäster Johan för drygt ett år sedan har nya ägaren ESS Hotels rört om i grytorna. Fast mest bildligt talat, Mäster Johans kök var inte byggt för mer än de kastruller som gick år för att förse hotellets gäster med frukost. Vilket i sig skedde med stor omsorg, finess och service. Och till de hotellgäster som hänger med sen den gamles tid finns ett glädjande besked. Det blåvita porslinet är kvar. Liksom sängarna och klädskåpen i de 70 hotellrummen.

Men ingen inredning i världen, hur ny den än är, står på egna ben för att ge gästen en upplevelse. Hotellchefen Arvid Falk vet vad det handlar om och tillsammans med kökschefen Frida Nilsson och restaurangchefen Oscar Johansson ska ett besök hos MJ´s ge mersmak.

– Lunch, middag eller en weekend. Ett barhäng för kvällen eller en drink innan det är dags att dra vidare. Vi är den mötesplats som Malmö länge har saknat. Dessutom är det stans häftigaste arbetsplats, säger Arvid Falk.

Själv är han handplockad för uppdraget och någon erfarenhet som hotellchef med rätt utbildning, kostym och skor har han inte i sitt cv. I stället har han visat framfötterna genom events inom musik och är också mannen bakom Boulbaren. Gemensam nämnare: service.

– Jag älskar att ge människor service. Det är det absolut bästa jag vet och att jobba på hotell är precis det jag drömt om. Allt handlar om service!

Så ska också service vara det första som möter gästen som checkar in på hotellet. Vilket sker i den kombinerade baren och receptionen. ”Välkommen! Vad får det vara att dricka?” kan därför vara lika självklart som ”hur var namnet?”.

Tillsammans med Frida Nilsson och Oscar Johansson står han också för kärleken till Malmö, mat och möten mellan människor.

– Det är då kulturen blomstrar!

Blomstrar och grönskar gör det också nästan ända in i det öppna köket i restaurangen. Här är Frida Nilsson chef of the chef och från köket kommer små och mellanstora rätter som bakad jordärtskocka med pecorinikräm och tryffel, picklad kålrot med mousse av tupplever, krusbär och krispigt surdeg, rökt beta med vattenkrasse och grönpeppar samt grillad bläckfisk med rostad pumpa, bläckfiskaioli och citron. Lägg till krispig ostronskivling med jalapenosmör och konfiterad äggula. Men missa inte briochen och runda gärna av med karamelliserade hasselnötter, pralin och chokladganache. Men vinerna då? Låt restaurangchef Oscar bestämma. Eller i alla fall rekommendera. Han kan sin sak, senast från tiden som sommelier på Hotel Pigalle i Göteborg.

Låter namnet Frida Nilsson bekant? Helt rätt i så fall. Tvåa i Kockarns kamp för tre år sedan och kökschef på Malmö Live. Samt med kulinariska tillslag från södra Spanien till norra Norge.

Tillsammans ska teamet se till att skapa den upplevelse som, med deras egna ord, ”to surprise the hell out of you”.

Resan från Mäster Johan den äldre till MJ´s har bara börjat. Just här, och just nu. Right!

mj-218-218

Lunch som vid Medelhavet fast året runt. Skönt grönt också till frukost och middag.

mj-163-163

– Jag älskar att ge service och nu har jag mitt drömjobb! Arvid Laban Falk är handplockad för uppgiften.

mj-115-115

Kort stund av stillhet mellan frukost och lunch.

mj-107

MJ´s överraskar med det mesta. Men det blåvita porslinet är arv från Mäster Johan.

mj-75

Kvällen har börjat. Matsalen fullbokad och kvällen kan bli lång.

mj-62

Små och medelstora rätter från köket. ”Take at least two, perhaps three, or five or why not freak´n all”.

mj-28

Ny inredning i rummen, men sängar och skåp står kvar i orubbat bo. Goodnight – sweet dreams!

mj-83

Romantisk, spektakulärt eller sensuellt? Medelhavet, orienten eller kontinenten? Välj själv! Spik Studios står för inredningen.