Dags för nunnesläpp hos Österlenchoklad

Dags för nunnesläpp hos Österlenchoklad

februari 9, 2017 Av av Kristina Fröling

Från klockan 11 på fredag finns nunna till kaffet hos Österlenchoklad, Skåne Tranås.

Hon kom ut som sin egen version av semla och hon var klädd i choklad. Nu gör hon entré för tredje året i rad i både ljus och mörk kappa. Klockan 11 på fredag finns årets nunna i 2 x 150 exemplar hos fabrikörerna i Skåne Tranås.

Länge var en semla en semla, även om den som kärt barn hade flera namn. Som fettisdagsbulle, hetvägg eller bulle med hatt.

Men så kom trendbrottet och kreativa bagare och konditorer sökte nya vägar. Fabrikörerna i Skåne Tranås tog avstamp i sin egen produktion. Och därmed var gräddbullesemlan född. Sweet!

Namnet kom till genom en tävling och bland de många svaren var ”nunna” den givna vinnaren.

– Munkar finns redan och då blev ju nunna det perfekta komplementet, säger Ulrika Bergenkrans, Österlenchoklad.

Den första upplagan av nunnan sålde slut på nolltid. Förra året likaså, trots att exemplaren var betydligt fler.

I år har man laddat upp med 150 stycken i ljus choklad och motsvarande mängd i mörk variant.

– Det är jättekul att det går att göra nya saker och att få så stort gensvar. De som blev utan förra året ska inte behöva bli besvikna. Vi kommer att producera och leverera hela perioden när semlorna är heta.

Nunnans framgång har sina orsaker. Många vill prova nytt och intresset för choklad ökar liksom kravet på kvalitet. Fabrikörerna tillhör de producenter som enbart arbetar med utvalda kakaobönor och är på ständig jakt efter den högsta kvaliteten. Är man nörd så är man, enligt Ulrika Bergenkrans. Nyligen var de i Japan och i Tokyo träffade de fabrikörer från hela världen.

– Vi träffades, bytte erfarenheter och provade varandras choklad.

Så nära kan det vara mellan Tokyo och Skåne Tranås. I alla fall för fabrikörerna som till och med vågar ta semlan till högre, och enligt många, himmelska höjder.

nunnor2

– Mörk eller ljus choklad, mandelmassa med kardemumma och grädde. Nunna på plats eller ta med hem. Välkomna, hälsar Ulrika Bergenkrans.

/Länk till Österlenchoklad/

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save