Dan Ahtola öga mot öga

Dan Ahtola öga mot öga

december 2, 2016 Av av Kristina Fröling

På söndag 4 december klockan 15 ger Dan Ahtola familjeföreställning på Grand i Simrishamn.

Han är Österlens enda estradhypnotisör och med sin scenkonst underhåller han publik i Malmö, Göteborg och Simrishamn. Just nu är han aktuell med en föreställning på Grand, drygt ett år efter premiären på samma scen. Skånesydost.nu träffade honom en kväll under gatlyktornas sken på Storgatan.

Ett lätt regn har gjort gatan blank och de elektriska juleljusen gör sitt bästa i den svarta decemberkvällen. Lamporna utanför entrén till Grand lyser på affischerna med kommande program, och på en av dem finns Dan Ahtola. Bilden visar honom i svart hatt och smoking. Handen håller ett fickur, och det kommer han att använda på söndag eftermiddag när han ska underhålla publiken i en föreställning för hela familjen.

– Alla är välkomna att bli roade. Men för att få vara med på scenen måste man vara 18 år. Det är en regel och självklart till för att hållas, säger Dan Ahtola.

Fokus på klockan

Med gulduret kommer han att sätta några utvalda i ett hypnotiskt tillstånd som en hypnotisör kan framkalla på flera olika sätt. Som att låta personen fokusera på ett glänsande objekt, exempelvis en klocka, som hypnotisören låter dingla framför personens ögon. Den hypnotiserade är inte drömmande eller sovande, utan mycket medveten, men medveten på ett annat sätt än vanligt. Ibland liknas tillståndet vid en sorts trans där den hypnotiserade förefaller ovanligt öppen för förslag, frågor och uppmaningar. Och det är då i det tillståndet det roliga händer.

– Humor är en smaksak men hittills har det inte hänt att publiken inte skrattar och har hejdlöst roligt. Och det handlar om att skratta tillsammans, inte åt någon. Bara att slappna av och låta det hända.

Klockan i kedjan har han med sig också till vårt möte, och i koppel familjens hund Danja.

– Visst är han stilig!

Den fyrbente nosar hängivet i spåren efter andra hundar och tar för sig av vad trottoaren har att erbjuda den långa nosen. Hemma i Järrestad är utbudet inte så stort och det gäller att passa på när det bjuds. Men för familjen i övrigt är Järrestad det rätta stället att bo på.

– Vi har från första stund blivit så väl mottagna här på Österlen, och vi trivs hur bra som helst. Och mina föreställningar här på Grand har varit mycket välbesökta och uppskattade.

Började med wrestling

Medan många frågor om hypnosens verktyg förblir obesvarade, är det lättare med bakgrunden till varför Dan Ahtola blev estradhypnotisör. Det började med att han som utövare av wrestling brottades med ett problem. Hur skulle han ge sin motståndare en rejäl match?

– Jag gjorde min karaktär till hypnotisör och på så vis kunde jag bemästra motstådaren.

Från hypnotisör på lek gick han sedan, via en kurs i England, vidare till skarpt läge som estradhypnotisör, och är idag en av de två som finns i Sverige.

Men Dan Ahtola har också en annan verksamhet där hypnosen är verktyget. I sin mottagning på Järnvägsgatan i Simrishamn hjälper han personer med fobier och tvångstankar att bli av med sina problem. Det kan vara skräck för spindlar eller ormar. Och som för många det värsta av allt: att tala inför grupp.

– Det hypnotiska tillståndet har många användningsområden. I de flesta terapeutiska fall handlar det om att justera, eller lära om, ett beteende.

Showtime på söndag

De med scenskräck kanske inte är de första att räcka upp handen när det är dags för Dan Ahtola att be några frivilliga från publiken att komma upp på scenen.

– Men det kan vara ett bra tillfälle att prova på något nytt, under trygg och professionell ledning av estradhypnotisören.

När Dan Ahtola gör sin föreställning på Grand, på söndag klockan 15, är det den tredje han gör i Simrishamn sedan i september förra året.

Och då kommer några att för en stund få prova på att vara operadiva, schlagerstjärna eller en talets mästare. Men rollen som hypnotisör med guldklocka i sin kedja, den behåller Dan Ahtola för sig själv.

hypnos1

– Föreställningen är en blandning mellan stand-up, karaoke, teater och hypnotiska fenomen, säger Dan Ahtola.

hypno3

Familjen Ahtola trivs på Österlen och hunden Danja gillar miljön på Storgatan.

 

Save

Save