Dokumentären kronan på verken

Dokumentären kronan på verken

februari 8, 2017 Av av Kristina Fröling

Österlen, Amsterdam och San Francisco  – under flera år har fotografen Dennis Larsson från Ystad följt författaren och estradören Ranelid. Och Lars Lerin har vänligen varit på besök i Kivik.

Ett Augustpris, omkring 30 böcker och flera tusen framträdanden. Samt hundratals gånger på löpsedlarna och i veckan är det Björn Ranelid fullt ut på tv-tablån hos SVT. Onsdag i vänligt sällskap av konstnären Lars Lerin och på torsdag dokumentären om författaren, människan och ordet.

”Hur lyder första meningen i din nästa bok?”. När Skavlan ställer frågan följs den av några sekunders tystnad. Så kommer svaret: ”Gullviva, Nattviol och Johannesnycklar är fridlysta i Sverige. Men inte barnen”. Applåd i studion!

skavlan

Foto:SVT

– Jag hade funderat på formuleringen. Men jag gjorde den klar där och då, säger Björn Ranelid.

I samma program medverkade också Hédi Fried, en av de sista överlevarna från Auswitch.

– Det var en stor ära och upplevelse att få vara med i hennes sällskap.

Den kvinna som i övrigt får hans odelade uppmärksamhet och kärlek är hustrun Margareta. Och när Skavlan nämner Ranelids tofs i nacken är det Margareta som har bestämt att den ska vara där och ser till att den sitter som den ska.

– Margareta är fantastisk. Hon och barnen är det viktigaste i mitt liv.

Efter programmet ”Efter tio” i TV4 i november blev det följdriktigt fart i medierna. Hästsvans! Tatuering! Uppknäppt skjorta! Och var nu inte hårtofsen marknadsföring av boken om Zlatan?

– Så klart inte. Men jag är van vid mediernas bild av mig. Jag hamnar ofta på löpsedlarna. Hittills har ingen varit positiv.

Vänligt blir det däremot onsdag den 8 februari i programmet ”Vänligen Lars Lerin”. Inspelat i Kivik, hemma hos Margareta och Björn Ranelid.

larslerin

Foto:SVT

– Han är precis så vänlig som han framstår i både programserien och andra sammanhang. Lugn och eftertänksam, och han bromsade min framfart genom äppelodlingen. Och jag är en stor beundrare av hans konst.

Redan nästa kväll, torsdag den 9 februari, är det dags för den en timme långa dokumentären ”Björn Ranelid – människan och ordet”.

Inspelningen har pågått under fem år och bakom idén och kameran står fotografen Dennis Larsson, född i Ystad för 25 år sedan. Och av filmens huvudperson får han total respekt och beundran för sitt arbete.

– Vilket jobb han har gjort! Dokumentären är hans förtjänst från första till sista sekund. Han har filmat allting själv, skött ljudet, producerat och klippt. Den innehåller inget från mina framträdanden i Let’s Dance, På Spåret eller Sommarkrysset. För att ta några exempel.

raneliddoku

Foto:Dennis Larsson

Det hela började i studion hos Fredrik Andersson där Björn Ranelid skulle spela in ”Mirakel” inför Melodifestivalen 2012.

– Han kom med förslaget om dokumentären och jag sa ja.

När inspelningsarbete var klart hade Dennis Larsson 50 timmar material att klippa och redigera. Resultatet är 58 minuter film där Björn Ranelid befinner sig hos forskare i San Francisco, på fotboll i Malmö och besöker konstskola i Amsterdam. Han syns på scen i Tomelilla samt hemma på gården i Kivik. Bitvis på gräsklipparen i äppelodlingen.

– Margareta och våra sönder August och Alexander är intervjuade i dokumentären. Det är stort och viktigt. Och för mig är dokumentären kronan på verket för mitt författarskap. Herrrrregud!

I de trailers som rullar på SVT inför programmet faller snön över Österlen. Äppelodlingarna i tusen nyanser av grått hämtar andan inför våren. Men under två tv-kvällar i rad kommer det att bli färgstarkt från både Kivik och Tomelilla. Och när sista rutan av dokumentären visas i bild på torsdag kommer det att stå ett enda namn där. Och det är Dennis Larsson.

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save