Dubbelt upp med guld för Pax

Dubbelt upp med guld för Pax

mars 29, 2017 Av av Kristina Fröling

– Jag är mycket glad och tacksam! I söndags var Per Axel ”Pax” i Stockholm och tog emot medalj. Ida Kvist, Boxningsförbundet, gratulerade.

Mars 2017 blev en lyckomånad för Per Axel Sjöholm. Hemma i Ingelstorp kan han nu glädjas åt två medaljer av hög prestigenivå. Den ena för betydande gärning i samhället och den andra för förtjänstfulla insatser inom svensk boxning.

Det brukar sägas att medaljer har en baksida. Men det är inte aktuellt för Per Axel ”Pax” Sjöholm. Han är enbart glad och stolt över de två medaljerna och dessutom är han ensam om att vara dekorerad med både Kungliga Patriotiska Sällskapets guldmedalj och medaljen från Svenska Boxningsförbundet.

– Så vitt jag vet är jag ensam om den kombinationen, säger Per Axel Sjöholm.

Medaljen från Kungliga Patriotiska Sällskapet fick han för betydande gärningar i samhället inom kulturen. Och han tog emot den söndagen den 5 mars på just den rätta platsen, alltså i Ystad där han är ordförande i fornminnesföreningen.

Gustav III var den som instiftade och delade ut medaljen första gången och sedan dess delas endast tio sådana ut per år.

I helgen var det dags igen och då i Stockholm. Där belönades han med medalj för förtjänstfulla insatser för svensk boxning under 25 år.

– Jag är tränare i boxningsklubben Viljan i Sjöbo och det känns väldigt roligt att vara uppmärksammad också på nationell nivå. Och lite speciellt också med de två ytterligheter som medaljerna representerar.

Per Axel Sjöholm är också ordförande i Ingeborgs och Emil A Borgs stiftelse som vart femte år delar ut mångmiljonbelopp till kulturhistoriska satsningar och forskning.