En sån soppa!

En sån soppa!

november 30, 2018 Av av Kristina Fröling

En fisksoppa kan vara allt från hur trist som helst till alldeles, alldeles underbar. Köksmästaren på Svabesholm kan konsten, och med perfekt smakbalans och finaste råvarorna blir det full poäng med ett extra för parmesanaiolin. Också pub-mackan är en hit med lokala råvaror, sköna smaker och snygg presentation.

England höll sig länge i bakvattnet på det gastronomiska sjökortet. Bland bottennappen utmärkte sig får i kål och andra rätter där koftan luddat av sig. Fish & chips var ett av de säkra korten, liksom afternoon tea och varianter av pubmat. Och plötsligt har nästan varenda svensk krog fish & chips på menyn. Te med scones och övriga klassiska tillbehör serveras på hotell och caféer. Pub-mackor vinner mark och gillande i sällskap med öl eller vin,  och gränserna mellan restaurang, pub, bar och café blir allt mer flytande. Miljöer, bemötande och koncept går före de klassiska indelningarna, och det smakar både bra och mer.

Pubmacka med pastrami av oxbringa på grillat levainbröd med syrad kål, saltgurka, bacon och dijonnaise.

Som till exempel Svabesholms Kungsgård, som har lyckats med en skön blandning av mat, smörgåsar och bakverk. Alla smörgåsar serveras på grovt råg- och solrosbröd. Lokala kändisar som Brantevikssill, varmrökt karré från Södra Kompaniet och närvärpta ägg med sällskap av godsaker från Danmark sticker ut. Scones med lemon curd, färskost och smör finns med på menyn. Söndagsmiddagar återkommer regelbundet, och söndag den 9 december dukas det upp till julbord. Då blir det förrätter på buffé, och varmrätterna serveras på tallrik. Sittning kl. 13 och kl. 16. Boka ska man förstås!

Klicka och läs mer svabesholm.se