Färgstarkt på Formex

Färgstarkt på Formex

januari 17, 2019 Av av Kristina Fröling

Dame Zandra Rhodes har klätt prinsessan Diana av Wales och världskändisar som Debbie Harry, Kylie Minogue och Helen Mirren. Ständigt aktuell, och just nu omtalad som designern av Freddie Mercurys vita, plisserade topp i filmen Bohemian Rhapsody. Och hon är Guest Influenser hos Formex på Stockholmsmässan 15 – 18 januari 2019.

Av de trender Formex valt som dragare inför 2019 står Zandra Rhodes för de starka kulörerna. Inte minst sprakar hon själv av färg från topp till tå, och hon är lika spektakulär som den inredning hon presenterar i mässans entrétorg. Utställningen är delvis en replika av hennes eget hem i London, och där som här bullar hon upp med färg, humor och blinkningar till designkolleger och vänner i kändissvängen.

Hennes hem i London liknar förstås inget annat hem. Inte särskilt många bor i ett penthouse mitt i stan, och ingen har heller några våningar längre ner i huset ett eget museum. I alla fall inte med namnet Fashion and Textile Museum, inrymt i en före detta lagerlokal. Det första Zandra Rhodes gjorde när hon flyttade in var att måla en gigantisk regnbåge som sträcker sig över golvet och upp längs väggarna. Vita väggar är inte något för Dame Zandra Rhodes. I utställningen Kaleidoscope Penthouse by Zandra Rhodes på Formex visar hon det bästa från sitt penthouse i kombination med färgglada objekt från mässans utställare.

Se och läs mer om Zandra Rhodes

De tre trenderna enligt Formex 2019: More is More – Less is a bore! Mixade material, kreativitet och en spännande ny färgpalett. Kindful Soul – Närvaro av naturen, harmonisk energi och sensuella taktila sensationer. New Materialism – Tidlöst möter nytt, kontrastrika mönster och innovativa återvunna material.

Se och läs mer om Formex

Delar av sitt hem i London har Zandra Rhodes med sig till Formex. Det hela kompletterat med objekt från Formex utställare.

När Freddie Mercury kom till Zandra Rhodes för att prova hade hon inget omklädningsrum. Kanske bytte han bakom en sån här skärm?

Zandra Rhodes fick klä stjärnor som Prinsessan Diana av Wales, Debbie Harry, Kylie Minogue, Paris Hilton och Helen Mirren. 2015 blev hon adlad till Dame av det brittiska kungahuset. Den plisserade vita toppen hon gjorde till Freddie Mercury lever vidare i den prisade filmen Bohemian Rhapsody.