Fatta galoppen!

Fatta galoppen!

februari 14, 2019 Av av Kristina Fröling

Drottning Elizabeths har flera stycken, och OS-medaljören i hoppning och två gånger vinnare av Jerringpriset, Peder Fredricson, red sitt första OS på ett engelskt fullblod. Och sedan år 2017 är målet för organisationen Svensk Galopp att det ska finnas ett engelsk fullblod i varje stall i Sverige. Enligt den senaste hästskattningen som Jordbruksverket och Hästnäringen Nationella Stiftelse gjort verkar det hela vara på banan. I början av förra året fanns det cirka 14 700 engelska fullblod i Sverige. Omkring 1100 av dem är i träning för galoppbanorna. Dessutom finns cirka 200 startande ponnyer. Stort!

Galoppsporten lockar med spänning, toppat med ett rejält tillskott av glamour, socialt umgänge och hästarnas grace. På Ascot, en av drottning Elizabeths favoritplatser på jorden, är det ingen som ens tänker tanken på att göra övertramp i dresscoden. Självklart är den dikterad av hennes majestät själv. Eleganta hattar tävlar i lika hård konkurrens i champagnetälten som hästar och jockeys på banan. Här gäller att hålla koll på oddsen i alla sammanhang för optimal vinst i utdelning av både pengar och kontakter.

På de svenska banorna är det lite mer avslappnat vad gäller dresscode. Men spänningen, utmaningarna och festen finns där när det är race på de tre permanenta tävlingsbanorna i Sverige. Alltså Bro Park nordväst om Stockholm, Jägersro i Skåne och Göteborg Galopp. Och Jägersro är i sammanhanget värt att nämna som den enda banan i Sverige som kombinerar galopp med trav. När det är dags för derby på Jägersro är det både häst- och hattfest, och för många är det en given tradition att både spela och skåla under en heldag i juni. Och sedan många år tillbaka är galopptävlingarna på ridsportens Strömsholm i Västmanland en attraktion och tradition av stora mått för hästälskare i alla åldrar. Då fylls ängarna av publik med picnickorgarna laddade och stämningen är på topp och med liten tur skiner solen över hela pingsthelgen.

Men innan året kommit så långt är det dags för galopp på Bro Park. Från och med säsongsstarten och vårpremiären är det söndagar som gäller. Första tävlingsdagen är söndag den 3 april kl. 12.20.

Samtidigt är det final i Gotheburg Horse Show på Scandinavium i Göteborg. Irma Karlsson, Henrik von Eckerman och Peder Fredricson gör då tillsammans med världseliten upp om pallplatserna i Word Cup Jumping. Vilken häst Peder Fredricson kommer att satsa på är ännu så länge oklart. Men att han red sitt första OS, då i Barcelona, på ett engelsk fullblod som tävlat på galoppbanorna är helt klart. Stoet hette Hilly Trip och hon är numera nästan historisk. Det gäller att hålla på rätt häst. Med eller mot alla odds!

Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp

Läs mer om tid och plats på trav odds