Final för Lennart Nilsson i Fabriken

Final för Lennart Nilsson i Fabriken

september 30, 2017 Av av Kristina Fröling

Ingrid Bergman dricker kaffe i Rom, damer brottas på Kiviks marknad och i Västerås visar Cirkus Scott vilda djur. Lillprinsen tänder mamma Sibyllas cigarett, isbjörnar jagas för pälsen och ett barn blir till. I helgen är det sista chansen att se Lennart Nilssons bilder hos Fabriken i Bästekille. Foto: Claes Hall.

Sommarens utställning på Fabriken är en av Lennart Nilssons största. Den visar över 200 fotografier på 1000 m2 golvyta. Utställningen visar kända, men också mindre kända, bilder från 40-talet och framåt. Vissa av dem aldrig tidigare utställda.

Fabriken har tillsammans med Lennart Nilsson själv och Anne Fjellström planerat utställning i närmare tre år. Hösten 2016 kunde till slut datum för den stora utställningen bestämmas.

Tyvärr avled Lennart Nilsson den 28 januari i år.

”Trots Lennarts sorgliga bortgång har vi inte tvekat en sekund gällande allt fullfölja våra gemensamma planer med att sammanställa en utställning för Fabriken i sommar. Jag tror inte Lennart hade önskat något annorlunda. Vi har sedan flera månader tillbaka arbetat med att ta fram nytt material och vi hoppas publiken skall uppleva en utställning som överraskar samtidigt som många bilder naturligtvis är väl känd, men en del kanske på ett lite nytt sätt.”, säger Anne Fjellström, VD på Lennart Nilsson Photography.

Utställningens curator Johan Petterson har formulerat utställningens kärna:

”På Fabriken möter vi ett livsverk. Vi möter foton tagna under mer än ett halvt sekel. Foton som beskriver en rastlös nyfikenhet parad med en stor konstnärlighet. Vi möter ett livsverk som har global spridning och som fått en pedagogisk funktion. Som har berikat mänskligheten med bilder av ”det osedda”, och även om de inte innehåller svaret på livets gåta så har det gett oss en handfast uppfattning om hur gåtan börjar. Men framför allt möter vi en av världens största fotografiska konstnärer som om och om igen frikostigt bjuder in oss på en svindlande resa.”

Utställningen är öppen kl. 11 – 17 lördag och söndag.

fabriken-5-5

Utställningen på Fabriken har varit en av sommarens stora attraktioner. Foto: Per Lindström.

fabriken-4-4

Ingrid Bergman syns i många av utställningens bilder.

fabriken-3-3

Kiviks marknad var en av de platser Lennart Nilsson återvände till.