Fler bullar ur ugnen

Fler bullar ur ugnen

september 1, 2018 Av av Kristina Fröling

Om Byvägen 35 Café och Hembageri i Sankt Olof har det sagts mycket gott. Efter en intensiv sommar är det dags för nästa steg. Nu innanför ett fullmatat hål i väggen i Simrishamn.

Det krävs mod för att matcha kristallkronor med vitt kakel. Och det behövs också kunskap, erfarenhet och känsla ända ut i fingertopparna om det ska sitta rätt i tid och trend. Men saken är klar, Iwona Kwodzinska Holgersson och Matti Holgersson har gjort det igen. Nyöppnade versionen av Byvägen är redan i full gång i Simrishamn, och det utan traditionella marknadsföring. Snacket går, och det räcker långt. De 32 poängen i White Guide innebär också en plats på listan över Skånes främsta kaféer 2018.

Lokalen, som senast var blomsteraffär, var en gång styckningslokal. Kylrum, kakel och andra detaljer finns kvar och har fått en ny funktion. En gammal utslagsvask i zink bli en stor blomkruka, gröna växter hänger i kopparrören under taket. Konst i grafiskt svart och vitt på väggarna, och kaklet är av den funktionella sorten. Bara vitt och utan dekorer. Och visst är det som en dam (nöjd) hörs säga när hon kliver in, att det här ser inte ut som i Simrishamn.

Etableringen i Simrishamn har sedan en tid tillbaka varit en tanke som omsattes i handling i och med att lokalen blev ledig. En bra kombination med Byvägen 35 i Sankt Olof med kapacitet för att baka mer bröd än vad som går att sälja efter att sommarens besökare lämnat Österlen.

På menyn finns det italienska tunnbrödet piadina med röd eller grön fyllning, och i veganska variant för den som vill ha det så. Focaccia och sallad finns också, och förstås bröd i flera varianter. Samt söta godsaker, som blåbärscheescake och mycket annat.

Om Iwona får som hon vill blir det på sikt också soppa och siktet är inställt på serveringstillstånd för vin med mera. Det är inte svårt att på sikt se en uteservering med bästa läge i Simrishamn.

Hårt och målmedvetet arbete sedan flera år tillbaka för Iwona och Matti.

Kristallkronorna kräver både känsliga fingrar och starka armar för att få på plats.

Ida Hornwall, med erfarenhet från restaurangbranschen. trivs gott med samarbetet.

Piadina bakar Iwona på plats. Röd eller grön fyllning är en smaksak.

Ett hål i väggen när det är som bäst. Perfekt läge, gott inne och fint ute.