Fortsatt nej till gårdsförsäljning från regeringen.

Fortsatt nej till gårdsförsäljning från regeringen.

juni 22, 2017 Av av Lars Ottoson

I onsdags tog Folkhälsoberedningen i Region Skåne beslutet att svara ja till ansökan om gårdsförsäljning av vin och öl. Det gör det lätt att tro att det ljusnar för gårdsförsäljning.

Men så enkelt är det inte. Ewa Thalén Finné (M) ställde den 8 juni en skriflig fråga till socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S). Kommer regeringen att vidta några åtgärder för att låta Skåne bli en försöksregion för gårdsförsäljning av alkohol, och i så fall när? Annika Strandhäll inleder sitt svar, som också kom i onsdags, med följande förödande mening:

”Eftersom gårdsförsäljning inte är tillåtet i Sverige saknas de lagliga förutsättningarna för att låta Skåne blir en försöksregion för gårdsförsäljning av alkoholdrycker.” Hon fortsätter med folkhälsoargumentet, och den ökande alkoholkonsumtionen, som skulle bli resultatet. Regeringen är med andra ord fortsatt livrädda för gårdsförsäljning.
Läs hela hennes svar här >

Argumenten för gårdsförsäljning är enkla och har stor näringspolitisk tyngd för småföretag och arbetstillfällen på landsbygden. Argumenten mot är konstruerade och kryptiska samt det mest obegripliga som vi hört i svensk politik på länge. Komplicera inte frågan, fatta ett näringspolitiskt beslut om gårdsförsäljning och håll resten av alkoholpolitiken utanför! Kan resten av världen borde också vi kunna. Undantag finns förstås, vi har sällskap av ett enda land, Nordkorea, i beslutet att inte godkänna gårdsförsäljning.

Fortsätt skriva på och dela vår namninsamling. Den ger råg i ryggen till de politiker som vågar argumentera mot en konservativ och småföretagarfientlig näringspolitik.

Länk till namninsamlingen >