Gott sällskap ger mersmak inför Matrundan Österlen

Gott sällskap ger mersmak inför Matrundan Österlen

april 27, 2017 Av av Kristina Fröling

Nedräkningen inför Kristi Himmelsfärdshelgen har börjat och bland 80 aktörer mötte i tisdags Carl Otto Ottergren, Köpingsbergs vingård, och Erik O.R. Bengtsson, Karlsfälts Gård, upp i Spannstallet på Kronovalls slott. På Matrundans kickoff vankades mingel, smörgåsbord i ny tappning och presentation av regionens mästare. I sällskapet märktes också välkända profilerna Daniel Müllern, Martin Morand och Jan Hedh.

Årets tema ”I gott sällskap” höll hela vägen från start till mål jubileumsdagen. Till och med aprilvädret visade sig från sin bästa sida.

Jan Hedh, Olof Viktors, och Håkan Jönsson, Lunds universitet, delade med sig av sin syn på regional matkultur och var överens om att framgången för kulinarisk turism finns i kombinationen tradition och innovation. Och det visade köksmästare från Drakamöllan, Örums Nygård, Hotel Svea, Allé och Gröna Butiken Orelund prov på med för dagens specialkomponerade smörgåsar.

Ingalill Thorsell, ägare av Drakamöllan Gårdshotell, satte i en programpunkt fingret på den mästartäta kartan över sydöstra Skåne.

– Österlen är jämförbart med internationella förebilder som Toscana, Provence och San Sebastian.

Matrundan Österlens ordförande Helena Ingvarsson är mycket nöjd med jubileumsdagen.

– Det känns som alla gick hem med en jättegod känsla och nya kontakter med möjlighet till samarbeten.

Matrundan Österlen 2017 ”I gott sällskap” pågår från torsdag 25 maj till och med söndag 28 maj.

mat-3

Smörgåsar på lokala råvaror presenterades av fem köksmästare. En favorit i repris från Matrundan Österlen år 2012.

mat-4

Jan Hedh, Olof Victors, och Martin Morand, dessertmästare från Sankt Olof, hade mycket att prata om.

mat-5

Carola Malmros, ägare av Glivarpagården och Yvonne Belfrage, ConCoct Fabrique, trivdes gott i solen.

mat-6

– Jätteroligt att vara med här i dag. Här finns massor med vänner och bekanta. Både välkända ansikten och nya! Daniel Müllern och Martin Mornad passade på att prats vid.

mat-9

Dagens sista programpunkt – pizzatävling. Matrundans ordförande Helena Ingvarsson och vinbonden Carl Otto Ottergren visade på gott samarbete.

mat-8

Fullt hus i Spannstallet. Till jubileumsdagen kom odlare, producenter och köksmästare samt sponsorer och representanter från kommunerna.

mat-10

Tim Björkman, finalist i Swedish Young Chef Award 201 var en av de fyra som tävlade med bästa pizza à la Österlen.

mat-11

När juryn sagt sitt och vinnaren Gustav Jönsson, Drakamöllan, korats var det dags för allmän avsmakning. Erik O.R. Bengtsson och Helena Ingvarsson skar pizza med säkra händer.

mat-12

Tack för idag! det var jättetrevligt och bra på alla vis! Österlensparris är en av de 30 jubileumsmedlemmarna och har fullt upp med säsongens primörer.

 

Save