Grafmans Goda öppet för säsongen

Grafmans Goda öppet för säsongen

februari 17, 2017 Av av Kristina Fröling

Lokala råvaror blir till charkuterier i den egna lilla fabriken och säljs sedan i den välbesökta gårdsbutiken.

Tredje säsongen gillt gäller för det lilla charkuteriet i Järrestad. Här finns både klassiska och nyskapande charkuterier av gris, nöt och lamm. Skinka, isterband, pastej och lufttorkade delikatesser är mångas favoriter medan korven är en given vinnare i längden för både bofasta och besökare.

Grafmans Goda gjorde sig snabbt kända och uppskattade för sin småskaliga produktion och för sortimentet i gårdsbutiken. Alla charkuterier produceras på plats med hantverket som grund. Och köttet kommer från lokala gårdar. En del av lammköttet kommer dessutom från den egna lilla besättningen med Gotlandsfår.

Torsten Grafman, som ansvarar för produktionen, har en lång karriär inom industriell charkproduktion bakom sig. Men för några år sedan bestämde han sig för att satsa på småskaliga kvalitetsprodukter i egen regi. Och när Helen och Torsten Grafman flyttade till gården i Järrestad, Simrishamns kommun, för tre år sedan var läget det rätta att köra igång.

– Och jag har aldrig ångrat mig! Det har gått över förväntan och kunder och leverantörer sporrar oss att utvecklas vidare, säger Torsten Grafman.

I gårdsbutiken kan alla som vill handla. Basen i kundkretsen är de bofasta, men under sommarhalvåret utökas de med fritidshusägare och turister. En del av produkterna finns också att köpa i några lokala matbutiker och restauranger.

– Österlen är som gjort för att driva matföretag på. Här finns ett stort matintresse hos bofasta och turister samt många mindre kvalitetsproducenter. Det finns också en väldigt positiv anda mellan matföretagen och vi hjälper gärna varandra. Vi inser att med fler, och kvalitativa, matföretag på Österlen kan vi alla göra bättre affärer.

Fredag den 17 februari är första dagen för den långa säsongen hos Grafmans Goda.

torsten

– Vi är medlemmar av Regional Matkultur Skåne och Matrundan Österlen, säger Torsten Grafman, Järrestad.

/Länk till Grafmans Goda/

 

Save

Save

Save