Grönt ljus för konstväxter

Grönt ljus för konstväxter

augusti 29, 2018 Av av Kristina Fröling

Mustiga skogskulörer tar över efter ljust & fräscht, och hellre hantverk än industriromantik. Sammet är rätt överallt, mixade mönster och rebelliska färger ett måste. Och konstgjorda växter är trend, enligt Abigail Ahern, gästkreatör från London, på höstens Formexmässa.

Årets Formex nummer två visade vad som gäller för hösten 2018 och vintern 2019. Och det var som vanligt hur mycket som helst, och det är bara att hålla med Mae West: ”När det blir för mycket av det goda blir det underbart”. Att det år 2018 skulle innebära att inreda med kamouflagenät inkluderades förmodligen inte i hennes uppfattning av underbart. Men kanske hon ändå skulle låta sig gå all in i Abigail Aherns kreativa monter, där just det gröna nätet ramar in ett sjövilt hav av kreativitet. Här ska man kryssa mellan bord, stolar och lampor och här trivs konstgjorda växter som fisk i vatten. Hållbart! Och perfekt för alla som inte har gröna fingrar eller en fet blombudget. Och de konstgjorda växterna ska helst se ut som de gärna gör in real life – lite vissna i kanten.

De tre övergripande trenderna för höst 2018 och vinter 2019 är, enligt Formex, Tinted Love, Botanical Baroque och Crafts & Makers.

Sammet, sammet och sammet! Och mixade mönster i massor. Foto: August Eriksson.

Abigail Ahern, Formex gästkreatör, överraskade stort. Foto: August Eriksson.

Saker ska berätta en historia, enligt Abigail. Lyssna till badkaret! Foto: August Eriksson.

Tinted Love – rebelliska färgmixer, stora former och överdimensionerade detaljer.

Botanical Baroque – Storslegenhet, referenser lånade från konsthistorien och yvig grönska.

Craft & Makers – högklassigt hantverk, naturen som inspiration och äkta material. Foto: Stefan Andersson.